ye-logo.v1.2

П’є «Журавка» воду з джерела любові і подвижництва

Культура 2841
з архіву коллективу.
Фото: з архіву коллективу.

…Широка завіса відкривається… і зал вибухає гарячими аплодисментами.

 На сцені – Ярмолинецький народний хор ветеранів праці та дітей війни «Журавка», відомий і улюблений багатьма шанувальниками аматорського мистецтва колектив. Коли слухаєш пісні у його виконанні, а це численні народні співанки, твори відомих композиторів, а також подільських авторів, не віриться, що серед учасників хору – жодного професійного музиканта. Відшліфувала таланти своїх «підшефних» співаків керівник Катерина Крочек-Черняк, яка очолює «Журавку» ось уже 15 років.
З великою любов’ю розповідає Катерина Владиславівна про свій колектив, про те, що до повного його складу входять майже п’ятдесят учасників – справжніх ентузіастів пісенної творчості. Згадати поіменно можна кожного з них, усі вартують доброго слова. Ось хоча б солісти Анатолій Волошин, Петро Коцюба, Алла Слободян; примітні і в праці, і в громадському житті, і в пісні Василь Куцкий, Микола Тимофіїв, Петро Добрянський, Розалія Хоптова… У репертуарі хору ветеранів, звичайно, чимало пісень про війну: «П’є журавка воду», «А мати ходить на курган», «Сидят в обнимку ветераны» та багато інших. А що вже народних співанок вони знають – не злічити! В багатьох випадках це рідкісні, надзвичайно мелодійні та змістовні твори. Коли на численних святах в районі та й за його межами «Журавка» виконує ці пісні, у глядачів на очах часто з’являються розчулені сльози.
Для багатьох хористів літнього віку колектив є другою сім’єю, а для когось і єдиною. Здружені піснею, нерідко разом відзначають державні та релігійні свята, дні народження… Двічі на тиждень приходять вони на репетиції, поспішають до Ярмолинецького Будинку культури. У хористів різні характери і долі, серед них – колишні посадовці і робітники, працівники різних галузей та сфер суспільного життя. Наприклад, Анатолій Волошин – чи не найстаріший учасник «Журавки», який ким тільки не працював: і слюсарем, і шофером, і шляховиком, за свою трудову діяльність удостоєний Ордена Трудового Червоного Прапора. Великої вдячності за воістину подвижницьку працю заслуговує керівник хору ветеранів – Катерина Крочак-Черняк. У цієї енергійної, залюбленої в свою працю жінки – сорокарічний досвід творчої сценічної роботи.

Людмила РУДКОВСЬКА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую