ye-logo.v1.2

Хмельничани у Скандинавії. “Емоційні” скульптури та загартовані норвежці

Туризм 5687
Фото: мандрівників

Мандрівники Анна Думанська та Богдан Місюренко діляться враженнями від норвезької столиці.

Так вийшло, що хмельничани не побачили в Осло ні фортецю Акерсхус, ні головну ратушу, ні королівський палац, але при цьому чудово провели час.
В столиці Норвегії їх прийняв Вако, який родом з Латвії та добре володіє російською мовою. Він виявився веселою і доброю людиною з чудовим почуттям гумору.
Виявилося, що у день приїзду в Осло до Вако прилетіла ще одна пара з України. Вони їхали за волонтерською програмою фарбувати будинок в маленькому селі на півночі Норвегії. Програма покривала витрати на харчування і проживання, їм лише потрібно було за свої гроші дістатися до місця роботи.


“Ми готували їжу, їли, спілкувалися, слухали музику, а вночі поїхали в парк. Так, парк скульптур Вігеланда відкритий навіть вночі. Напевно, вдень тут багато людей, але ми побачили його в тьмяному світлі білої ночі і ліхтарів”, розповідають Аня і Богдан.


Цей парк знаменитий найбільшою в світі колекцією скульптур просто неба.


Художник Густав Вігеланд витратив майже все своє життя на цей об'єкт. Більшість статуй зображають людей, які відображені під час різних занять, таких як біг, боротьба, танці, обійми тощо. Кожна зі статуй передає певний набір емоцій, людських стосунків, нерідко з глибоким філософським підтекстом, що робить багато композицій достатньо складними для сприйняття, наприклад, скульптуру дорослого чоловіка, який відбивається від орди немовлят.


“Це і справді цікаве місце, де можна знайти «свою» скульптуру, яка передає емоції, що хвилюють саме вас. Ще тут ми насолоджувалися гарним нічним небом,  діляться враженнями автостопники.  Тієї ж ночі ми поїхали дивитися оперний театр Осло і всі разом забралися на його дах, звідки споглядали навколишні краєвиди”.


Наступного дня вони поїхали на місцевий пляж в Осло, де стали свідками, як у воді з температурою приблизно +13 градусів плавають дорослі і граються діти. Норвежці, як й інші північні народи, – загартовані люди. Вони можуть гуляти в шортах і майці, коли на вулиці дме сильний холодний вітер. До речі, так, погода тут дуже мінлива. Буває таке затишшя, коли стає навіть жарко, але раптом сонце ховається за хмари, налітає вітер – і доводиться одягати кофти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую