ye-logo.v1.2

Командир спецроти Олег Краковський: «Перше, що запитують місцеві мешканці на Сході, – чи ми не «Правий сектор»

Суспільство 7049
Інни Проник
Фото: Інни Проник

У минулі вихідні у зону проведення антитерористичної операції відправився батальйон спеціального призначення «Богдан».

На Харківщині бійці з Хмельницького замінили спеціальну роту міліції УМВС, які ще донедавна були «Беркутом». Додому повернулися 25 бійців на чолі з командиром Олегом Краковським, які більше місяця несли службу в зоні АТО.

Неемоційно, по-військовому чітко, але по-людськи щиро Олег Анатолійович ділиться враженнями від служби, розповідає, як сприйняли їх колеги-правоохоронці та місцеві мешканці і запевняє: його бійці стовідсотково забезпечені зброєю, засобами спецзахисту та касками, а ось з харчуванням добряче допомагали люди.

«Зі Сходу я вже повернувся вдруге. Перший раз був у Донецьку на охороні об’єкту, а другий раз – на кордоні трьох областей: Донецької, Луганської та Харківської, несли службу на блокпостах», – каже Олег Краковський.

Останні настанови перед від'їздом

За його словами, різниця у кілометражі не дуже велика, а ось у сприйнятті – разюча. У Донецьку, бувало, не лише місцеві мешканці, але й колеги-правоохоронці ставилися до хмельничан вороже і навіть докоряли з погрозами, мовляв, «чого сюди приїхали, повертайтеся додому, впораємося й без вас!». На Харківщині ж, зізнається Олег Анатолійович, перше запитання, яке нам задають,  чи ми не з «Правого сектору».

«Ви не уявляєте, наскільки люди там зомбовані російським телебаченням! Вони усі, без винятку, бояться «Правого сектору» та Національної гвардії. Я дуже багато часу спілкувався з місцевими мешканцями і дивувався, які жахи вони розказують! Нібито приїдуть бандерівці і почнуть їх вирізати, вбивати і принижувати… Нам довго довелося переконувати їх, що ми з міліції, з колишнього «Беркуту», щоб вони почали контактувати з нами, дослухатися і висловлювати свою думку. Насправді відсотків п’ять людей на Сході хоче приєднання до Росії, решта ж прагнуть жити в незалежній Україні», – ділиться враженнями підполковник.

Після тривалого спілкування, каже Олег Анатолійович, запитання про «Правий сектор» змінилися на слова подяки. Місцеві мешканці дякували хлопцям, що захищають їх, приносили продукти харчування і вільно йшли на контакт.

Спецпризначенці ж зізнаються: хоч і важко, відповідально та ризиковано зараз у зоні АТО, але якщо буде наказ – поїдуть знову.

«На мою думку, було великою помилкою ганьбити і принижувати усі спецпідрозділи МВС у період Майдану. Можливо, якби вони не було розпущені, а працювали і виконували свої функціональні обов’язки, то до такої ситуації, яку маємо зараз, не дійшли б», – зізнається підполковник і додає, що служба є служба, і присягу на вірність Україні приймали серцем, а не просто заради гарного слівця.

Фельдшер Григорій Писарук «пройшов Майдан», згорнув бізнес і поїхав воювати на Схід.

Проводжають бійця мати і дружина.

Начальник управління МВС у Хмельницькій області Олександр Розізнаний та начштабу самооборони Віктор Данилевський на одному із блок-постів Харківщини.  

Пост здав – пост прийняв! Командир Олег Краковський (праворуч) ділиться особливостями несення служби в зоні АТО з новоприбулим командиром батальйону «Богдан» Олександром Жеменіком (ліворуч) під пильним наглядом начальника міліції Олександра Розізнаного.

Останні настанови бійців спецпідрозділу для батальйону "Богдан".

Жили екс-беркутівці у райвідділку міліці. На Харківщині вони виглядають зараз саме так.

Хмельницькі самооборонівці тим часом завезли на блок-пости гуманітарну допомогу.

Один із блок-постів на Харківщині. 


 

Коментарі:

ірина ягужинська 16.07.2014 14:22

не можливо зазомбувати людину! лише повного бовдура! того хто сам це бажає

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую