ye-logo.v1.2

Захворіли? Полежте на вуликах

Здоров'я 5824
автора
Бджолярський будиночок Олександра КАПИНОСА.. Фото: автора

Міні-санаторій на своїй садибі збудував Олександр Капинос із с. Бабичівка Глобинського району Полтавської області.

 Щоправда, нині у бджолярському будинку, який розташований на невеличкій пасіці неподалік р. Сухий Кагамлик, ще триває робота, проте уся родина вже доволі успішно оздоровлюється за допомогою бджіл.
«У будинку, «бджолиній лікарні», ще багато роботи. Дві кімнати треба обладнати. Роблю все з підручних матеріалів, вільного часу мало. Всередині приміщення стіни та стеля зроблені із сосни. Ідея спорудження такого будинку з’явилась у мене тому, що немає змоги через постійну зайнятість сільською роботою лікуватися кілька разів на рік у лікарнях. Великим «плюсом» є й те, що таке оздоровлення відбувається без медикаментозного втручання», – розказує Олександр Олександрович. До слова, це суттєва економія сімейного бюджету, адже кілька років тому 3-годинний сеанс у такій «здравниці» в Криму коштував 50 грн., а курс лікування триває 10 днів. Таким чином у господаря 500 грн. залишається у гаманці.
Чоловік споруджував та обладнував усе за прикладами з літератури, інтернет-матеріалів та сюжетів телевізійних передач. Навколо будинку розміщені вулики, де проживають шість бджолиних сімей. Дві з них через прольотні дошки на задній стіні будинку залітають усередину, але потрапляють відразу не у кімнату, а в два свої вулики, які зверху накриті сіткою, а не дошкою, як вулик на пасіці. Це для того, аби бджоли не проникли в будинок. Над тими двома вуликами зроблений настил із дощок, який слугує ліжком, він покритий лише простирадлом. Адже якщо покласти матрац, менше відчуватиметься бджолине біополе і очікуваного ефекту лікування не буде. Фактично, людина лежить над тими вуликами, а під нею – бджолина метушня, адже комахи вночі не відпочивають, а переробляють нектар, який зібрали за день. Навпроти – звичайне ліжко, аби, після кількагодинного лікування «народними цілителями», на нього перелягти. Тому зручно такі процедури проводити вночі. Співрозмовник розповідає, що лікують бджоли своїм гулом, теплом, вібрацією, насиченим повітрям із запахом прополісу, який є природнім антибіотиком, меду, бджолиного молочка, та навіть своїм біополем. Дійсно, аура там якась особлива – не хочеться думати про буденні проблеми, а лише про покращення здоров’я. Щодо гулу бджіл, то його добре чути, він то стихає, то наростає, особливо, коли після спокійного відпочинку починаєш ворушитися. Робочий гул трудолюбивих комах сприятливо діє на нервову систему – людина заспокоюється, засинає.
«Коли лягаєш на ліжко, минає небагато часу і хворі місця починають боліти, наче хто голкою їх коле. Потім затихають, настає сон. Такого лікування достатньо дві години в день, але для гарного ефекту курс повинен тривати 10 днів. У мене помітно покращилося самопочуття – підлікував серце, спину, ноги, нормалізував тиск. Позитивні зміни із здоровям настали у дружини та сина. Взагалі, бджоли лікують усі захворювання. Протипоказань тут немає. Єдиний недолік, що бджола може укусити. Тоді те місце варто зразу ж варто натерти перерізаною навпіл цибулиною чи потовченою мелісою», – розказує Олександр Капинос.
Шкодує лише, що застосовувати бджолину терапію можна не круглий рік, а лише із весни і до кінця літа, доки триває сезон медозбору в бджіл.
Вдихати випари з вулика – це також лікувальний процес. Ефірні масла прополісу, меду, воску, бджолиного молочка, перги дезінфікують повітря на відстані 200 м. Перебування в такій зоні сприяє зміцненню сну, поліпшує апетит, оздоровлює нервову систему. Вдихання ефірних масел з вулика стимулює діяльність дихальних шляхів, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, зміцнює імунітет.
Лікування бджолами – апітерапія – лікує усі хвороби, за винятком хіба що туберкульозу, гострих інфекційних захворювань, важких психічних розладів. За деякими переконаннями, після п’яти годин сну в такому бджолярському будиночку, спати більше не хочеться. А заряд енергії надходить такий потужний, що весь день після того людина літає, як бджілка.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую