ye-logo.v1.2

«Ні матюкам!» або Як у художньому музеї обговорювали суспільно-мистецькі проблеми (ФОТО)

Культура 3398

Внутрішній дворик музею став майданчиком для жвавих дискусій.

У Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся незвичний захід як за змістом, так і за формою. У центрі події, як завжди, були митець і мистецтво. Однак проект «Вертикалі» мав на меті не познайомити глядачів із новою виставкою картин чи скульптур, а підняти проблеми, які існують у сучасному мистецтві.
Усі охочі, а серед них були мистецтвознавці, перекладачі, митці, громадські діячі, мали нагоду обговорити, якими соціальними функціями наділене сучасне мистецтво, наслідки воно залежне/вільне від влади, чи повинен митець дистанціюватися від глядача тощо… Причому висловити власну думку міг кожен глядач, беручи участь у дискусіях та обговореннях.


Відбувалися «Вертикалі» у затишному внутрішньому дворику художнього музею, що додавало події особливого колориту.


«Ми давно співпрацюємо з музеєм у цьому напрямку, і нарешті ця взаємодія вилилася у «Вертикалі», - розповідає ініціатор проекту, учасник громадської ініціативи «Вуличний університет» Денис Панкратов. – Ми підійматимемо багато питань, та центральне питання зустрічі – це соціальні функції мистецтва. Чи існують вони і в чому полягають?»


«Раніше музей був місцем, де зберігаються твори мистецтва, і де їх можна у тиші подивитися. Сучасний музей, крім цього, стає майданчиком для спілкування, де можна обговорювати різні мистецькі проблеми, - розповідає директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова. – Те, що ми зібралися і обговорили проблеми, не означає, що вони вирішаться. Та люди, можливо, більше зацікавляться мистецтвом та активніше реагуватимуть на музейні події».


Під час заходу Денис Панкратов та режисер Дмитро Левицький залучили публіку до перформансу «Ні матюкам!». Усім, хто замість російських матів називав українську лайку, у подарунок давали сік.

А потім пропонували усім хором скандувати на камеру «Ні матюкам!». Таким чином, запевняють організатори, вони демонстрували використання колективного несвідомого та залучення глядачів до процесу.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую