ye-logo.v1.2

Андрій Садовий: «Деякі політики вважають, що вони непотопляємі»

Суспільство 3302
Фото: Дмитра Скрипника

Міський голова Львова відповів на запитання хмельничан про АТО, політику, корупцію та вибори.

Львівський градоначальник Андрій Садовий у четвер, 21 серпня, завітав у Хмельницький. Спершу він відкрив юридичну приймальню у нашому місті, згодом поспілкувався зі своїм колегою Сергієм Мельником та журналістами, а на завершення дав відповіді на запитання хмельничан у залі засідань обласної федерації профспілок.

Про корупцію у владі
«Більше 60% української економіки знаходиться в «тіні». Ту «тінь» потрібно обслуговувати, цим і займається великий державний апарат. Україна займає лідируючі позиції у Світі по рівню корупції і вона не є фрагментарною, а тотальна у державі. Усі говорять про боротьбу із нею, але я дивлюся на Верховну раду України і розумію, що політичної волі не має. Відбувся Майдан – Революція гідності. Ми всі чекали, що на посади міністрів і заступників призначать найкращих фахівців галузі і їм довірять формувати свої команди, проте почався квотний принцип. В областях призначаються керівники, яких ніхто не знає і вони мають сумнівну репутацію. Що це є? Це є банальна політична корупція. Це набагато страшніше, аніж ти взяв хабар і тебе заарештували. Все гниє з голови. Повинна бути політична воля. Є Парламент, який голосував за диктаторські закони, і який своїм неголосуванням за деякі речі робив біду усій країні. Однозначно його потрібно гнати в шию. Але, якщо не дотиснути, щоб вибори відбулися за відкритими списками, то нічого не зміниться.»

Про персональну відповідальність
«Повинна бути персональна відповідальність керівника. У мене усе дуже просто: якщо у місті є якась проблема, крайній – я. Крапка. Інших крайніх нема. Тоді дуже легко працювати. Якщо дізнаюся, що у мене у міській раді хтось замішаний у корупційних схемах, я його виганяю з роботи. Посадити його неможливо. Як правило, вони відкупляються.»

Про підприємства Хмельницького
«Був на трьох ваших підприємствах. Заїхав в обленерго, до речі контрольний пакет належить державі і це підтверджує моє глибоке переконання, що енергетику не слід приватизовувати. Всі об’єкти енергетики, які приватизували, були використані олігархами для витягування ресурсів, жодних серйозних інвестицій я не побачив. У вас зовсім інша ситуація. Злагоджено працює колектив і відношення до соціальних речей дуже позитивне і тут є чому повчитися. Був на підприємстві «Карат», яке «з нуля» створене. Мені приємно, що команда, яка його створила, є фактично монополістом в Україні по виробництву килимів і, інвестуючи дуже великі кошти, працюючи з банками, не мають підтримки української держави, бо не компенсується ПДВ. А як їм конкурувати з турками і іншими, які завозять свою продукцію дуже часто нелегально? Ці ж працюють легально, а держава не компенсує ПДВ. Був на вашому підприємстві, яке випускає гранули для ПЕТ-пляшки для всієї України. Вони також монополісти. Мене вражає саме надсучасне обладнання. Це є перспектива України. Ми маємо дуже багато розумних людей. Головне ж завдання уряду – не заважати.»

Про політиків
«Нас чекає непростий час. Усі бачили як втікав Янукович, драпали інші. У мене складається враження, що деякі політики, які дуже красиво говорять про Україну, вважають, що вони непотопляємі. Але насправді ми цінуємо не слова, а дії. Тобі народ довірив найвищі посади: народного депутата, міністра чи ти керуєш державним комітетом. Тобі дали шалену повноту влади і тебе спитають за це. І питатимуть дуже жорстко. Я би Парламент наступний обирав на роки два, а навіщо більше? Довше не зможе. Він повинен робити реформи, а вони непопулярні. То нехай вони знають, що йдуть, щоб «сконать в труні», як казав Іван Франко, але має бути користь для держави.»

Про АТО
«Я завжди заїжджаю у шпиталь, спілкуюся з тими хлопцями, які вижили. І вони віч-на-віч такі речі розповідають, що очі наливаються кров’ю, стискаються зуби і ти не маєш, що сказати людині. Якщо ми воюємо, то українська економіка має бути переведена на військові рейки. У нас у Львові є ряд заводів оборонного профілю. Однозначно потрібно збільшувати обсяги замовлення для підприємств. Вони є, але не у повній мірі покривають потребу, яка є. Зараз більшого пріоритету немає. Я вірю в перемогу, але й вірю у серйозну дискусію опісля. Бо ці люди, які вижили, у яких на руках вмирали їхні товариші, так просто цього не залишать. І командири, які віддавали безглузді накази або не віддавали потрібних наказів, будуть за це відповідати. Буде трибунал, бо ми занадто багато втратили людей. Я розумію, що це війна, але завдання кожного командира – це перемога і збереження своїх солдатів, адже не має нічого ціннішого за людське життя.»

Про Росію
«Росія готувалася до війни останні десять років. Це є чітка спланована операція і одними із основних елементів є інформаційна війна та заслання спецслужб Росії в Україну. На багатьох ключових посадах були люди, у яких було завдання знищувати наші збройні сили, дезорганізовувати армію, суспільство тощо. У певній мірі їм це вдалося. Наміри були не локальні. Їх не цікавив Донецьк чи Луганськ, їх цікавив Київ та Україна. Ці наміри нікуди не зникли і від нас з вами залежить який буде фінал. Якщо не зупиняти цю банду там, вона буде тут. Ні одного сантиметра нашої землі ми не повинні віддавати. Заберуть палець, потім захочуть руку.»

Повне відео зустрічі міського голови Львова Андрія Садового з хмельничанами 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую