ye-logo.v1.2

Передати повноваження містам і селам

Суспільство 2269

У Хмельницькому обговорювали децентралізацію

Днями Інститут громадянського суспільства за підтримки міжнародного фонду «Відродження» провів у Хмельницькому круглий стіл на тему «Функціональна децентралізація в Україні». Участь у ньому взяли експерти в галузі самоврядування, представники бізнесу, державних інституцій та місцевих громад.

«Щороку в Україні виникають все нові проблеми. Відтак, потрібно щось змінювати. Та люди поки не розуміють, чому Україні потрібна децентралізація, бо не знають, що це конкретно таке, — сказав директор з науки Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. —Ми в полоні міфів, які не дають зробити крок вперед.»

За словами експерта, децентралізація — це не розділення країни, а передача значних повноважень від державних органів селам, селищам і містам, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш ефективно. Фактично, така реформа має дати можливість людям самим творити своє майбутнє там, де вони живуть.

«Децентралізація потрібна для того, щоб Україна стала ефективною державою, а громадяни могли обирати ефективну і авторитетну місцеву владу, яка має адекватні повноваження, достатні ресурси і несли відповідальність. Така реформа передбачає, що центральна влада не буде стежити за тим, як очищають взимку дороги у вашому місті чи селі, це робитиметься безпосередньо на місцях», — пояснив Анатолій Ткачук.

Круглий стіл у Хмельницькому є першим із серії заходів, які здійснять експерти в інших областях України.

Автор Галина МЕЛЬНИК.

Фото автора.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую