ye-logo.v1.2

Нові батареї: чавунні чи біметалічні?

Суспільство 25109
Фото: www.glavobjekt.ru

Зусилля з утеплення зовнішніх стін й встановлення енергозберігаючих вікон не дадуть очікуваного результату, якщо ваші радіатори (батареї) мають низький коефіцієнт корисної дії.

  Як зазначають продавці-консультанти, у виборі радіатора насамперед потрібно відштовхуватись від системи опалення у вашій оселі. Адже ті батареї, які відмінно виконуватимуть покладені на них функції в оселях з автономним опаленням, у квартирах з централізованим – швидко вийдуть з ладу. Якщо ви обираєте радіатори для перших, зупиніть свій вибір на сталевих (900-1200 гривень за батарею-панель для кімнати у 20 «квадратів») чи алюмінієвих моделях (швидко нагріваються і мають високу теплову віддачу, легкі і компактні – 80-110 грн./секція). Якщо для помешкань з центральним опаленням (для якого характерний високий і нерівномірний тиск, циркулююча в системі брудна вода з піском, іржею та агресивними речовинами) – на чавунних звичні нам гармошки – 90-150 грн./секція) чи біметалевих (зовні алюміній, а всередині сталь – 100-140 грн./секція). Сталеві радіатори для квартир з такими системами не підійдуть: у них вузькі канали для води. Тому такі батареї в оселях з централізованим опаленням швидко засмітяться й перестануть гріти, а то ще й почнуть протікати. Сталеві радіатори ставлять у невеликих будинках або квартирах з автономним опаленням. Вони швидко нагріваються і потребують для нагрівання меншу температуру води. Мінуси: чутливість до ударів і корозії, низький робочий тиск. В алюмінієвих радіаторах хоч і дещо ширші канали, але матеріал не стійкий до брудної води і режиму роботи централізованої системи опалення.
Чавунні радіатори – класика жанру. Вони міцні, довговічні, стійкі до корозії, витримують високий тиск у тепломережі. Водночас такі батареї масивні, важкі, потребують регулярного фарбування. Чавунна батарея довго нагрівається і остигає. Якщо у вас в оселі чавунні батареї, але взимку прохолодно – спеціалісти радять не вигадувати велосипед, а просто докупити секцій. А сантехніки зі стажем радять розкрутити старі батареї та вичистити звідти весь шлак, який там накопичився за довгі роки експлуатації (кажуть, вони почнуть набагато краще гріти). Також врахуйте: чим більше разів чавунні батареї фарбувалися, тим гірше вони гріють. Тож можна зняти з них, по можливості, всю фарбу та пофарбувати спеціальною фарбою для радіаторів.
Біметалічні радіатори – найпрактичніші. До того ж мають гарні показники тепловіддачі. Але є сенс їх ставити лише в приміщеннях з центральним опаленням. Якщо ж у вас автономне, хімічна стійкість матеріалу радіаторів особливого значення не має, а тепловіддача у таких батарей все ж нижча, ніж у алюмінієвих. Мінус біметалічних радіаторів – дорожча ціна.
Кількість ребер у батареї розраховується за простою формулою: одна секція на 1,5 квадратних метра приміщення. Тобто, якщо у вас кімната 15 «квадратів», вам потрібний радіатор на 10 секцій (плюс одна секція «про запас»: якщо не утеплені стіни, північна сторона, дме з вікна, висока стеля, панельний будинок).

Читайте також "Утеплюємо квартиру “дідівськими” способами"

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую