ye-logo.v1.2

Євромайдан змінив свідомість, але не систему

Суспільство 2538

У Хмельницькому не вірять у чесні вибори, але надіються на молодь.

Хмельниччина продовжує страждати від утисків свободи слова, корупції, ігнорування чиновниками потреб людей, пасивності і неосвіченості громадян. Такого висновку дійшли учасники круглого столу в рамках проекту «Виклики після Євромайдану – громадський сектор у дії».
На заході обговорювали питання механізмів впливу громади на владу, з’ясовували позитивні і негативні сторони громадської активності Хмельниччини. Серед проблем регіону — недостатня активність людей, штучно створене середовище громадських організацій та апатичність, тотальна корупція і неконтрольованість влади.
«Дивлячись на історію створення громадських організацій на Хмельниччині, приходимо до висновку, що наші громадські рухи, на жаль, створюються для того, щоб мати доступ до ресурсів і впливати на їх перерозподіл. Часто вони стають платформою для політичних організацій», — зазначає представник всеукраїнського Форуму місцевих політиків Лариса Мельник.
Учасники підкреслили, що розвиток громадського суспільства залежить великою мірою від усвідомлення молодим поколінням проблем у країні. У цьому контексті зазначили, що хмельницька молодь погано організована.
«В нас взагалі відсутнє як таке молодіжне середовище в Хмельницькому, немає молодіжних організацій, які б повноцінно функціонували в місті. Тут можна звинувачувати обласне управління молоді і спорту, бо воно має цю політику формувати. На паперах чудові показники, а насправді нічого не робиться. Коли ми проаналізували діяльність обласного управління за чотири роки, то побачили, що плани одні й ті самі, з такими ж заходами. А молодь же міняється, інтереси стають іншими», — скаржиться голова правління Хмельницького молодіжного клубу розвитку Степан Кушнір.
За круглим столом обговорювали люстрацію як крок до громадянського суспільства. Не оминули увагою проблему влади і майбутніх виборів.
«Закон про люстрацію діяти почне не скоро, але сумніваюсь, що щось зміниться, не маю великих надій на його сумлінне виконання. Тішуся, що після зимових подій народ почав просинатися. Якщо влада очиститься від бандитів, то тільки завдяки діям людей, а не закону. Сподіватись на чесні вибори не варто. Надія лише на молоді сили, на новостворені партії. Порадила би хмельничанам уважно читати, що за люди йдуть у владу, голосувати за нові обличчя, які ще можуть щось змінити у країні», — каже голова правління Городоцької районної громадської організації «Перлина» Неля Пославська.
Перспективи розвитку громадського суспільства обговорювалися не лише у Хмельницьму, а й у інших містах.
«Цей захід ми проводимо у рамках проекту «Виклики після Євромайдану — громадський сектор у дії». Такі круглі столи відбуваються по всій Україні з метою не лише вивчити розвиток громадянського суспільства в конкретному регіоні, а й напрацювати стратегічні напрямки розвитку громадянського суспільства на перспективу», — пояснює голова правління Хмельницької обласної громадської організації “Подільський центр “Гендерна рада” Тетяна Баєва.
Після проведення круглих столів відбудеться всеукраїнська конференція, де озвучать отримані результати та спланують спільні дії щодо поліпшення стану громадянського суспільства в Україні.

Галина Мельник

Коментарі:

Lili9l 25.09.2014 16:27

aaaa

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую