ye-logo.v1.2

Хмельницьке підприємство представило виставку картин на... каменях (ФОТО)

Культура 5232

Унікальні роботи можна переглянути у музеї історії міста.

У руках художників та майстрів, які працюють на підприємстві “Подільський камінь”, міцний камінь стає піддатливим і м'яким, суцільні брили перетворюються на кумедних равликів та мужніх козаків, а пласкі кам'яні плити — на справжні картини.
У музеї історії міста стартувала виставка “Україна у камені” - перша подібна у нашому місті.
“Наша основна діяльність — обробка натурального каменю, який використовується в оздобленні інтер'єрів та екстер'єрів, - розповідає директор підприємства Андрій Свистун. - Та кілька років тому ми почали займатися художньою обробкою каменю. Хотілося залишити щось в історії, а наші вироби із каменю дійсно вічні”.


А розпочалося все з ініціативи майстра-самородка Володимира Дідори, який, не маючи спеціальної підготовки, почав працювати у кам'янотесній техніці. На опановування техніки і створення першого виробу пішло близько півроку. Поступово з-під рук майстра виходили скульптури та барельєфи, а згодом і гравюри.


Тепер на підприємстві функціонує художня майстерня, де працюють художники та дизайнери Володимир Дідора, Юрій Лисневич, Аліна Колядова, Анна Островська, Анастасія Григорчук та Юлія Горнюк. Вони створюють вироби із каменю, різні за стилями та техніками виконання.
“Камінь буває дуже різний — один піддатливий, інший — дуже твердий. Та й коли знімаєш верхній темний шар, ніколи не знаєш, який колір побачиш під ним — сліпучо-білий, сірий чи жовтуватий”, - розповідає художниця Анна Островська.


Художня майстерня бере участь у різних фестивалях та виставках, роботи є у приватних колекціях відомих людей України. Та “персональна” виставка підприємства відбувається вперше.


Під час відкриття виставки відвідувачі мали можливість попрацювати у техніці гравюри під керівництвом майстра.
Побачити кам'яні скульптури та гравюри можна у музеї історії міста за адресою: вул. Проскурівська, 30. Виставка триватиме до 8 жовтня.

Читайте також, яку виставу аматорський театр "Дзеркало" презентуватиме до Дня міста.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую