ye-logo.v1.2

Хмельницьку область можуть поділити на нові райони

Суспільство 7837

Це станеться, якщо втілять у життя реформу децентралізації влади.

В Україні очікують на реформу децентралізації влади, яка дозволить розширити повноваження органів місцевого самоврядування і запровадити фінансову незалежність громад.
Першим кроком до цього стане зміна адміністративно-територіального устрою в регіонах. У Хмельницькій області планують зменшити кількість районів, кожен з яких буде об’єднувати не менше 150 тисяч мешканців. Про це повідомляє один із розробників Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади Інститут громадянського суспільства. 
Експерти прогнозують, що на Хмельниччині утворяться нові великі райони, з більшими ресурсами та ширшими повноваженнями. Які саме це будуть райони, залежить від рішення обласної ради. Новоутворені територіальні громади та райони отримають більше повноважень та фінансових ресурсів для їх виконання, разом із цим зросте і їхня відповідальність за свою роботу.
За словами директора з науки Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука, загалом в Україні є 490 районів, відповідно до розрахунків передбачається утворення 120 районів. На його думку, їх потрібно об'єднувати природно, тобто так, щоб вони були життєздатними.
«Немає сенсу з'єднувати два бідні райони області, адже у такому випадку ситуація не покращиться», – переконаний Анатолій Ткачук.
Згідно запропонованих змін, в Україні буде впроваджена трирівнева структура місцевого самоврядування: регіон (область) – район – громада (село, селище, місто). Кількість районів та територіальних громад зменшиться, проте завдяки збільшенню бюджетів та розширенню повноважень саме громади повинні стати найдієздатнішими адміністративними одиницями.
Для того, щоб органи місцевого самоврядування насправді мали можливість розвивати регіон, вже з 2015 року місцеві бюджети отримають право на частку загальнонаціональних податків. У центральну казну будуть надходити лише кошти, необхідні для виконання державних функцій. Це є головною відмінністю від нині існуючої фіскальної системи на місцях, коли практично всі податки централізовано збираються до обласних адміністрацій, а на місцях залишається незначна частина грошей.
«Збір податків буде розділений на дві частини. Є загальна державна податкова служба України. А органи місцевого самоврядування матимуть свою невелику структуру, яка буде займатися збиранням місцевих податків і зборів, встановлених місцевими радами», - зазначає Анатолій Ткачук.
Експерти переконані, що будь-яка система адміністративного устрою буде ефективною тоді, коли в ній рівномірно буде поєднано три компоненти: повноваження, ресурси та відповідальність.
«Реалізація повноважень має відбуватись там, де ці повноваження є найбільш важливими для людей. Чим далі повноваження від місця, де вони повинні реалізовуватись, тим вищою буде корупційна складова», – каже Анатолій Ткачук.
До слова, децентралізація є одним із фундаментальних принципів системи державного управління розвинених країн. За таким принципом на сьогодні відбувається розподіл повноважень і відповідальності у всіх європейських країнах, зокрема і Польщі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую