ye-logo.v1.2

«Може на Городоччині почнуть розводити страусів?..» -

Суспільство 2875
Фото: автора

про таку перспективу мріє Андрій Тернавський, котрий привіз до райцентру пару страусів – Федю та Машу

 Андрія Микитовича у Городку добре знають. Саме він кілька років тому під час святкування Дня міста виїхав на міський стадіон на відремонтованому тракторі 1934 року випуску (зараз трактор прикрашає експозицію районного краєзнавчого музею), це він з однодумцями підкорював Говерлу на джипі. Тепер до обійстя Андрія Микитовича забігають діти й дорослі, аби подивитися на велетенських птахів, побачити, як страус Федя вітає свого господаря чудернацьким танком.
Але першими на подвір’ї Андрія Тернавського нас зустрічають зовсім не страуси, а кудлаті песики, на біленьких мордочках яких, наче гудзички, чорніють оченята та носики. Рома, Міра та Зіта – так звати вертлявих господарів подвір’я. “Це представники породи “бішон”, - каже пан Андрій. - Вони дружелюбні, веселі, гарно граються з дітьми. А ще дуже тонко відчувають настрій господаря: якщо у вас на душі весело, то й собаки веселі, швидкі, якщо ж ви зажурені – песик намагається підтримати тебе, заспокоїти. Крім того, вони не линяють, не пахнуть, що важливо для тих, хто живе у багатоквартирних будинках”.
Натішившись собачками, простуємо до загону, де прогулюються страуси. Федя, побачивши господаря, виконує свій танок радості: страус присідає, розгойдується, одночасно розмахуючи крилами і головою. Так він вітає господаря. Андрій Микитович сміливо заходить до загону, погладжує довгі шиї Феді та Маші. Потім разом підходять до годівниці, де птахи беруть корм просто з рук господаря.
“Вперше страусів я побачив у Закарпатті, коли поїхав на екскурсію на страусину ферму, - розповідає Андрій Микитович. – Ці птахи мені одразу сподобалися. І я загорівся їх купити. Цілу зиму виношував ідею, а навесні таки купив пару - Федю й Машу”.

Яйце, що несуть страуси, важить 2,5 кілограма.


Вдома для нових мешканців облаштував місце – загородив ділянку довжиною 34 метри та шириною 16. Збудував гарний і зручний будиночок, де навіть металопластикові вікна встановив. Андрій Микитович розповідає, що у їжі страуси невибагливі, їдять траву, кукурудзу, пшеницю, овес. А на десерт полюбляють... цибулю. На добу двом страусам потрібно до півтора кілограма зерна. “На зріст ці птахи мають 2,8 метра, важить Федя 152 кілограми, Маша тендітніша – лише 130. Не дивно, що й яйця вони несуть величезні – 2,5 кілограма, – показує Андрій Микитович. – Яєчнею з одного можуть наїстися шестеро. За смаком вони нагадують курячі. Так само їх можна використовувати для випічки, ми вже й торти з ними пекли. За сезон самка може знести до шістдесяти яєць”.
На Закарпатті Андрій Микитович познайомився з чоловіком, котрий на Дніпропетровщині працює охоронцем на страусовій фермі. Там усі навколишні села живуть із того, що розводять страусів. Саме від того чоловіка городоччанин отримав перші відомості про цінність страусів. Далі інформацію черпав з інтернету, книжок. Господар каже, що утримання трьох-чотирьох страусів рівноцінне тому, щоб вигодувати одну свиню. Шкіра страуса така ж цінна, як крокодиляча. А пазурі використовують для різання скла. Але Андрій Микитович купив птахів не задля м’яса чи цінної шкіри. “У мене в планах обладнати інкубатор і вирощувати маленьких страусенят, - ділиться господар. - Дехто із знайомих і навіть незнайомих людей, які дізналися про мене, підходять і запитують, чи не продаватиму я малят. Так, я хочу, щоб інші теж захопилися розведенням страусів. Може у Городку чи навколишніх селах люди цим займуться? Я поділюся і страусенятами, і знаннями”. А поки що на незвичних для Городка птахів приходять подивитися городоччани. Андрію Микитовичу відвідувачі не заважають, навпаки – він тішиться з того, що хтось цікавиться його захопленням, а діти від цього отримують задоволення.

Катерина САВКО

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую