ye-logo.v1.2

Марина Малиновська: “Станьте “острівцем спокою” для своїх солдат”

Суспільство 6075
Фото: «Інша студія»

В Україні війна... Страшно дивитися новини, слухати повідомлення по радіо.

 Страшно, але навіть уявити неможливо, що відчувають ті, чиї рідні - сини, чоловіки, кохані зараз перебувають у самому пеклі. Це - постійний біль, тривога, страх, паніка... Допомогти, здавалося б, нікому.
Але ще в грудні, в часи Майдану в Україні з'явилася громадська організація “Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій” (Психологічна кризова служба). Психологи безкоштовно надавали допомогу всім учасникам протестних подій, рідним загиблих, а з весни почали допомагати адаптуватися переселенцям з Криму, Донецької та Луганської областей. Влітку роботи додалося - потрібна психологічна підтримка та реабілітація солдат із зони АТО.
Існує така служба і в Хмельницькому, координує яку практикуючий психолог, директор Центру розвитку “Простір” Марина МАЛИНОВСЬКА. Коли ми по телефону спілкувалися з Мариною, вона саме була у госпіталі, куди разом з колегами ходить мало не щодня - повертати до життя героїв, котрі повернулися з зони АТО, та їхніх близьких...

“Працюючи з військовими, які побували в зоні АТО, ми виявили величезну проблему, актуальну для всіх сімей, в яких чоловік пішов на війну. Виявилося, що в більшості випадків жінки не розуміють, як спілкуватися зі своїми чоловіками, батьками, синами - колишніми і нинішніми солдатами. Для тих, у кого виникли подібні проблеми, пропоную кілька корисних порад:
Не панікуйте. Якщо ваш чоловік, син чи коханий довго не виходить на зв'язок, можна понавигадувати собі казна-що. Візьміть себе в руки і не телефонуйте йому щохвилини, залишаючи тисячу пропущених дзвінків. Коли він відгукнеться - не влаштовуйте істерики, не давайте волю емоціям. Ваші тривога, страх та паніка передадуться бійцю, а це ніяк не підтримає в ньому бойовий дух.
Не показуйте, як вам важко і страшно. У такий важкий і відповідальний для вашого чоловіка (сина, коханого) час спробуйте стати для нього “тихою гаванню в штормовому морі”. І замість того, щоб істерикувати, ридати і розповідати, як через те, що він не брав слухавку, у вас болить серце, голова і підвищився тиск, розкажіть йому, що доброго сталося у вашій родині за той час, поки його не було. Розкажіть про те, як ви його чекаєте, і не забувайте зайвий раз повторити, як ви ним пишаєтеся, як захоплюєтеся його мужністю. Адже всі наші бійці - герої, і для них дуже важливо почути про це саме від рідних і коханих жінок.
Якщо ви боїтеся зателефонувати невчасно, а вам так хочеться підтримати його, відправте СМС. Ваш солдат повинен знати, що ви - поруч, хоча б у формі вигляді звичайнісінького повідомлення. Перебуваючи у самому пеклі, далеко від рідних, залишившись зовсім без спілкування з ними, наші кохані почуваються покинутими. Адже ви для них - єдина ниточка, яка пов'язує їх з мирним життям.
Ваші бійці з нетерпінням чекають звісток з дому. Але не обмежуйтеся телефонними дзвінками. Не забувайте, що прості листи, дитячі малюнки... набагато цінніші, ніж телефонний дзвінок. Адже листи випромінюють вашу енергетику, любов і турботу. А ще їх можна зберегти та перечитувати знову і знову...
Було б дуже добре, якби жінки навчилися не роздувати проблему з того, що зараз усе тримається на їхніх плечах. Звичайно, вам непросто самій справлятися з усіма побутовими питаннями, які раніше ділилися на двох. Однак це зовсім не привід телефонувати бійцю в той момент, коли його частина потрапила під обстріл, і скаржитися на кран, що протікає, зламаний телевізор або сина, який вас не слухає. Вашому чоловіку не потрібно знати про це, оскільки зараз йому це абсолютно не до цього.
Коли ж настане омріяна мить, і ваш боєць повернеться з війни додому, будьте готові до не дуже приємного сюрпризу - це може бути абсолютно не та людина, яку ви знаєте і кохаєте. Адже війна змінює людей, і для того, щоб повернутися до колишнього життя, йому потрібен час.
... Якщо ж вам страшно, якщо ви не в силах справитися з емоціями, знайте, що з усім цим можна і потрібно боротися. Шукайте і об'єднуйтеся з такими, як і ви, матерями, дружинами та нареченими солдатів, і підтримуйте одна одну.
Якщо ж вам потрібна більш професійна допомога, волонтерська команда Хмельницької психологічної кризової служби чекає на вас. Ми готові допомогти вам абсолютно безкоштовно.

Телефон для запису на консультації:
+3 8(097)3278066
0382 72-61-65

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую