ye-logo.v1.2

Епопея з визначенням кращого проекту пам’ятника «Небесній сотні» добігає завершення

Суспільство 6452
автора та надане організаторами
Фото: автора та надане організаторами

Переможця обіцяють оголосити вже 6 листопада.

У виставковій залі Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, що на вулиці Проскурівській, 65, вже тиждень, з 13 жовтня, триває виставка конкурсних робіт на кращий проект пам’ятника «Небесній сотні». Нині там представлено дев’ять варіантів пам’ятника: сім макетів та два плаката з фото та супровідними записками.
За словами відповідального секретаря конкурсу та секретаря журі Захара Пилипчука, незважаючи на те, що прийом конкурсних робіт закінчився ще 10 жовтня, з дня на день обіцяють донести-довести ще два проекти. Один – допрацьовують, в іншого – захворів автор.
До речі, з дев’яти, нині представлених у художній школі варіантів пам’ятника, лише шість з’явились у виставковій залі у визначений конкурсом термін, три – через кілька днів після початку роботи експозиції. «Книга відгуків і пропозицій», а також оголошення про початок виставки на вхідних дверях художньої школи, теж «припізнились» – на два дні. А у «Книзі відгуків» залишились «враження» від робіт попереднього конкурсу на кращий проект пам’ятника «Небесній сотні», датовані червнем-липнем цього року. У ній були відгуки як на макети, які продовжили боротьбу за звання переможця, так і на ті, які вже «зійшли з дистанції».
Нагадаємо, що це вже другий конкурс на кращий проект пам’ятника «Небесній сотні». Перший – визнали таким, що не відбувся. Не через те, що проекти доопрацьовували та доносили, конкурс кілька разів продовжували, журі пересварилось та змінило склад, а через те, що замість меморіального комплексу «зупинились» на пам’ятнику та перенесли місце його майбутньої дислокації. Після довгої дискусії архітектори та члени ради Майдану визначились, а міські депутати їх підтримали, ухваливши рішення про встановлення пам’ятника «Небесній сотні» на розі вулиць Соборної та Героїв Майдану (колишня Театральна) – перед будівлею Федерації профспілок Хмельницької області, де раніше стояло погруддя Затонського. Хоча перед цим планувалось його встановлення зі сторони Хмельницького університету управління та права.
Яким же буде пам’ятник «Небесної сотні» у Хмельницькому?
Нині у виставковій залі художньої школи представлено дев’ять конкурсних проектів. Подивитись на них та поділитись враженнями від побаченого у «Книзі відгуків» усі бажаючі можуть до 24 жовтня. За словами Захара Пилипчука, ці відгуки обов’язково враховуватимуться при визначенні переможця конкурсу. Ти з них, які відповідатимуть критеріям конкурсу, журі розглядатиме з 20 до 31 жовтня. Рішення про кращий проект пам’ятника члени журі ухвалюватимуть після голосування. Проект-переможець, який набере найбільшу кількість голосів, та ім’я його автора обіцяють оголосити вже 6 листопада.
Отож, як характеризували власні роботи учасники конкурсу у пояснювальних записках.
«Молитва за Небесну сотню»
«Молитва Папи Римського за Україну, після якої він випустив голубів – символ миру, невинної душі і світлої молитви до Бога. Вражаючий епізод нападу на випущених голубів ворони і чайки, а також їх порятунок від хижаків стали символом перемоги України у боротьбі. Саме це лягло в основу ідеї пам'ятника «Молитва за Небесну сотню». Добро завжди переможе наймогутніше зло. Життєстверджуюча ідея подолає смерть. Подоланий хижак-ворон падає у безодню, а голуб злітає догори. Загиблі сини і доньки, батьки і матері навіки стали героями, а герої не вмирають. На крилах символу всепереможного добра і слави, вони возносяться до зірок. У скульптурі це символізують рельєфи на крилах голуба. Оголена фігура, з іншого боку скульптури, що возноситься у небеса, торкаючись простягнутою рукою зірок, – це беззбройна, вільна, чиста душа. Це очищення від скверни, вознесіння над дріб'язковими проблемами заради всеохоплюючої ідеї.

 

 

Загалом, форма пам'ятнику – свіча. Свіча пам'яті, вогонь, що долає морок, іскра, від якої спалахує вогнище у душах мільйонів. Пластично переплетені крила птахів, фігура складають образ полум'я. Життя людини подібне до полум'я свічки – один необережний рух, подих і воно згасне на віки, але з іскри народжується пожежа, яку не зупинити. І доки у серцях і душах горить вогонь совісті, честі і справедливості, доти житиме пам'ять героїв, що поклали своє життя на служіння Громаді заради майбутнього України».

«Людина, яка прагне у небо»
«Образ людини, яка, як натягнута струна, прагне у небо. Душа і дух, які отримують Вінець Слави… На бокових плитах написи прізвищ загиблих…»

 

 

«Жінка з хрестом»
«На постаменті вистою у 3,5 метри, подібною до колони, розташовується фігура жінки, висотою у 1,80 м, яка стоїть на колінах, тримаючи у лівій руці хрест, нагадує образ юної Мадонни, жінки-матері, що сумує і молиться за загиблими синами України. Жінка-матір схилила свою покриту голову і, наче, тихо промовляє молитву, тримаючись правою рукою серця, виражаючи таким чином свою любов і світлу пам’ять загиблим синам.
На плиті із сірого граніту будуть викарбувані золотим шрифтом прізвища загиблих сотників. А завершить композицію – висока, подвійна, металева ажурна арка, висотою у 8,50 метрів, товщиною 20 см, зверху якої, по центру, розташований герб України. Розміщуватиметься арка позаду фігури жінки, де тонка і плавна лінія буде узагальнювати образ комплексу, який височіє у небо своїми вертикальними лініями. Легкість і витонченість трьохвимірної композиції, яка проглядається з усіх сторін, заповнить оточуюче середовище разом із його архітектурою і створить неповторний, сучасний вигляд вулиці. Комплекс буде гарно проглядатись з чотирьох сторін, а зелені насадження позаду стели підкреслюватимуть форму і виявлятимуть її на фоні будинку та усієї вулиці».

 

 

«Чоловік-бунтар у динамічній позі»
«Для розкриття головної ідеї було взято за основу фігуру молодого чоловіка – бунтаря, в образі якого зображений український народ, який бореться за свободу і не здається. У динамічній позі із витягнутими руками, фігура молодого чоловіка показує своєю експресією мужність і силу. Силу тих молодих людей, які стали жертвами майдану, і які боролися, щоб з останніх сил встати і продовжити бій до кінця.
Фігура нашого сучасника висотою у 3,5 метрів розташована на сірій гранітній плиті. Поруч плити з фігурою розташована стела з сірого граніту у вигляді стилізованого тризуба. Стела, висотою у п’ять метрів, заповнена прізвищами загиблих сотників по лівій стороні, що написані золотими літерами. А по правій стороні написаний вірш Т.Г. Шевченка: «І вам, лицарі великі, богом не забуті. Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!...» Скульптура з плитою та стелою будуть розташовуватись на квадратній площадці з трьома сходинками.
Комплекс гарно проглядатиметься з трьох сторін, а зелені насадження позаду стели підкреслюватимуть форму і виявлятимуть її на фоні будинку та усієї вулиці».

 

 

 

«Боєць, який, падаючи, опирається рукою до землі»
«У цьому варіанті пропонується фігура молодого бійця, який, падаючи, опирається одною рукою до землі, щоб втриматись, і міцно стискає в руці бруківку, щоб з останніх сил встати і продовжити бій до останньої краплі крові. Тіло стомлене, знесилене, воно протистоїть тій системі, яка ламає молодого бійця – він стає символом сотні загиблих чоловіків, які мирно висловлювали свою думку на Євромайдані і загинули від куль снайперів. Фігура молодого чоловіка розташована на чорній гранітній плиті з трьома сходинками. Поруч з нею - стела з сірого граніту у вигляді тризуба.
Фігура бійця висотою у 1,5 метрів розташована на сірій гранітній плиті. Поруч плити з фігурою розташована стела з сірого граніту у вигляді стилізованого тризуба висотою у 5 метрів, заповнена прізвищами загиблих сотників по лівій стороні, що написані золотими літерами. А по правій стороні написаний вірш Т.Г. Шевченка: «І вам, лицарі великі, Богом не забуті. Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!...» Скульптура з плитою та стелою будуть розташовуватись на квадратній площадці з трьома сходинками.
Комплекс буде гарно проглядатись з чотирьох сторін, а зелені насадження позаду стели підкреслюватимуть форму і виявлятимуть її на фоні будинку та усієї вулиці».

 

 

«Ангел-борець за свободу»
«Задум композиції будується на фігурі ангела – борця за свободу, гідність та справедливість (архангел Михайло – очільник Небесного воїнства), який втілює в собі жертовність та політ в небо. Який веде за собою Небесну сотню. Стріловидний постамент з червоного та чорного граніту підкреслює рух вверх. На червоній частині постаменту розташований ангел, а на чорній викарбувані бронзою імена і прізвища героїв Небесної сотні. Перед постаментом внизу розташований сумуючий ангел – хлопчик з свічкою в руках, який символізує сум, пам'ять та повагу до наших героїв, а також і надію на краще майбутнє для нових поколінь завдяки подвигу Небесної сотні. Ще один елемент композиції це герб України, який розташований вгорі споруди, говорить про те, що люди віддали життя за свою батьківщину Україну.
Матеріал пам’ятника – це граніт червоний та чорний, бронза, залізобетон, червона та сіра бруківка . Територія благоустрою облаштована пандусом, лавами для сидіння та урнами для сміття. Прожектор для освітлення в темний час бажано встановити на найближчому стовпі до пам’ятника, де розташований світлофор тому, що пам’ятник зорієнтований до сонця задля правильного освітлення».

 

 

«Плачуча свіча»
«Тло композиції складається з площадки благоустрою, вимощеної тротуарною плиткою, яка нагадує своїми обрисами мішень. Центральна частина мішені складається з трьох колоподібних сходинок з червоного граніту, яка символізує пролиту героями Небесної сотні кров. Основний елемент композиції – плачуча свіча: символ жертовності та суму за героїчно загиблою Небесною сотнею. Стікаючі золоті краплини воску нависають над їхніми прізвищами та стікають вниз, немов би сльози, до основи свічі, оплакуючи та символізуючи велику ціну і втрату, яку заплатила Україна за свою перемогу. Наступний елемент – полум’я свічі, акцентоване бронзово-золотим кольором. Святий вогонь душ та безстрашних сердець Небесної сотні розриває ціп, який є символом побореної злочинної влади. Полум’я возноситься у небо, як одне ціле разом з фігурою архангела Михаїла –очільника Небесного воїнства, який забирає серця та душі «Небесної сотні» і поповнює своє Небесне воїнство, яке стоїть і бореться за добро і справедливість. Архангел Михаїл тримає в одній руці вогневий меч, а у другій тризуб – герб, символ державності України, за що вони і віддали своє життя. Лаконічний символ і образ у стилі сучасної пластики може вдало прикрасити цей куточок нашого міста та вшанувати подвиг «Небесної сотні».
Задля втілення проекту потрібні наступні матеріали: бронза для композиції заввишки 5 м (думаю, заради економії, можна використати бронзу з демонтованої фігури Леніна, яка 4,5 м заввишки), червоний та чорний граніт для постаменту, червона та сіра бруківка. Територія благоустрою облаштована пандусами, двома лавами та урною для сміття. Прожектор для освітлення у темний час рекомендую встановити на найближчому стовпі до пам’ятника, де розташований світлофор тому, що пам’ятник зорієнтований до сонця за для правильного освітлення».

 


«Стилізований тризуб»
«Дзвін – голос народу, набат
Лелеки здіймаються у Вічність…
Герої «Небесної сотні»
Квіти
Чотири освітлювальні прожектори».

 

 

«Мамина вишня. Батькова яблуня»
«Дерево – символ життя. Дзвін – завжди збирав український народ на добрі справи і на тризну. Душі «Небесної сотні» будуть вічно жити у наших серцях. Хай Деревце завжди збирає люд до добрих справ, за які полягли Герої «Небесної сотні».

 
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую