ye-logo.v1.2

Українців повертають в ощадкаси

Економіка 1993

Тишком-нишком уряд вирішив загнати понад 5 мільйонів українців в ощадкаси та позбавити елементарних фінансових зручностей

Після багаторічного занепаду Ощадбанк, відомий нескінченними чергами та іншими «принадами» пострадянського сервісу, вирішив нарешті використати свою єдину перевагу – адміністративний ресурс. Складно сказати, як Ощадбанку вдалося втулити своїх лобістів у революційний уряд, принаймні, серед тих, хто стояв на Майдані, топів наших держбанків, ретельно підібраних особисто Януковичем, помічено не було.
Але спокуса загарбати мільярди держфінансів не оминула полум’яних революціонерів. Вона виявилася такою сильною, що особисто прем’єр Яценюк зробив те, що так боялися всі роки відкрито робити його «папєрєднікі» – затвердив урядовий документ, що зобов’язує терміново перевести зарплати всіх бюджетників (військові, силовики, вчителі, лікарі, комунальники тощо) у контрольовані прем’єром держбанки.
За даними «Економічної правди», прем’єр Яценюк допомагає голові правління Ощадбанку Андрієві Пишному «загнати» на обслуговування в його установу підприємства, частка держави в капіталі яких перевищує 50%, а це майже всі шахти, електростанції та заводи. Протокол засідання урядового комітету із соціально-економічних питань з підписом Яценюка дає пряме доручення Мінфіну, МЕРТ і НБУ забезпечити переведення в Ощадбанк зарплат співробітників всіх держпідприємств та організацій, а це близько 5 мільйонів чоловік по Україні.
Ощадбанк не вперше застосовує адмінресурс для вирішення бізнес-завдань. Кілька років тому він домігся рішення уряду про переведення до себе на обслуговування підприємств «Енергоринку». До речі, посприяв цьому тоді ще міністр економіки Яценюк. Раніше банк уже засвітився в скандалі з переманюванням клієнтів інших банків у зоні АТО. Як писала «ЕП», є телефонограма першого заступника Донецького міського голови Костянтина Савінова комунальним службам і держпідприємствам, що рекомендує перейти на обслуговування в Ощадбанк.
Лобіювання інтересів банку, окрім давнього дружнього зв’язку між Яценюком і Пишним, має й ще одну причину. За результатами нещодавнього стрес-тесту, Ощадбанку необхідна суттєва докапіталізація. Тобто, без масового і, головне, примусового залучення в Ощадбанк пасивів (зарплат бюджетників) ощадний банк може просто опинитися в скрутному фінансовому становищі.
А поки держбанк балансує на межі, керівники всіх рівнів державної влади отримують ось такі «листи щастя», в яких чиновникам наполегливо радять забезпечити переведення всіх бюджетників у стислі терміни. П’ять мільйонів українців ризикують поповнити лави пенсіонерів – завсідників ощадкас, при цьому ніхто навіть не запитує, чи хотять вони повернутися в банки зразка 90-х. 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую