ye-logo.v1.2

“Солдатам на зиму треба запастися ватними штанами”

Суспільство 1874

Народний синоптик з Городоччини передбачає цьогоріч холодну зиму

 Щороку, десь у лютому, Броніслав Залевський з Хоптинець Городоцького району береться за складну справу складання довготривалого прогнозу погоди на рік. Попри запевняння дипломованих синоптиків про те, що довготривалих прогнозів не буває, що усе це — фантазії, їхній колега з народу прогнозуванням займається вже багато років. І дуже часто його прогнози справджуються, хоча чоловік не має не те що спеціальної освіти, а взагалі ніяких інститутів-університетів не закінчував. Усе життя пропрацював у колгоспі на різних роботах. А у вільний час прогнозував, яким буде наступне літо, чи сніжитме взимку, чи вчасно розпочнеться весна.
Вперше про погодні явища замислився ще маленьким дев’ятирічним хлопчиком. “18 червня 1948 року у нашому селі пройшла просто тропічна гроза. Від ранку до полудня гриміло, блискало десь за Збручем, але хмари не було, - згадує Броніслав Францович. - А з полудня полило. Злива тривала не так, як зазвичай — до півгодини, а більше години, може, навіть і дві. Це було незвично для нашого клімату. Й відтоді я почав цікавитися природними явищами, спостерігати за хмарами, вітром. З часом почав розуміти природу і її закономірності”. Вдома у чоловіка зберігається кілька мішків з відривними календарями. На відміну від багатьох своїх сусідів, він не відірвав там жодного аркушика. Чоловік на них щодня записує погоду. І сьогодні можна з легкістю дізнатися, яким, приміром, був день 12 жовтня 1995 року, чи видалося морозним новоріччя 1990-го... “Грудень ніколи не буває два роки підряд холодним, - ділиться своїми спостереженнями народний синоптик. -Холодна погода завжди приходить при настанні місяця. Дев’ятий день по настанні місяця — найхолодніший. І триває цей холод, здебільшого, три тижні”. Народні прикмети чоловік хоч і знає, але не дуже їм довіряє. “Мої основні прикмети — це фази місяця, хмарність і напрямок вітру, - каже він. - Більше мені нічого не треба. Якщо вітер південно-східний — будуть дощі, поперечні хмари йдуть із заходу — на тепло, йдуть “човником” - на вітер і на холод. Якщо хмари рухаються з південного заходу на північний схід — на сильний холод. Якщо дме південний вітер, і він за годинниковою стрілкою завертає на захід чи північний захід, то погода буде теплою. Якщо південно-східний вітер завертає проти годинникової стрілки на північ чи у північно-східному напрямку, очікується прохолодна погода з опадами. Якщо при цьому ще й випогоджується, то буде дуже холодно. А ще помітив таке: чорні хмари – теплі, білі – холодні”.
Що стосується цьогорічної погоди, то Броніслав Залевський ще в лютому прогнозував довгу, затяжну і не дуже теплу весну, прохолодний червень і спекотний серпень. З середини жовтня, каже народний синоптик, стане трохи прохолодніше, але до 22 грудня не очікується значних морозів. У другій половині осені очікується більше опадів, ніж досі. З 22 грудня варто чекати морозів. І на новоріччя може бути до 30 градусів із позначкою мінус. Сильні морози протримаються до 12 січня 2015 року. Снігу, за прогнозами Броніслава Залевського, теж буде достатньо. Літо наступного року почнеться з 5 травня 2015 року, воно буде спекотним, подібним до літа 2012 року, і протримається тепла погода до 15 вересня. Прогнози подільського синоптика щодо цьогорічної зими співпадають з передбаченнями його колеги з Дніпропетровська Валерія Некрасова. Він теж прогнозує холодну і сніжну зиму. І так само каже, що великі морози очікуються з другої половини грудня. Але холодний вітер не даватиме спокою вже з 5 грудня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую