ye-logo.v1.2

Якщо життя навколо здається сірим

Здоров'я 2537
Фото: vovashiki.ru

Яскравий одяг, шматочок шоколаду та спілкування з друзями допоможуть побороти осінню хандру

 Більшість з нас восени швидше втомлюється, нам важче вранці прокинутися і не приносять задоволення речі, котрі ще недавно тішили. Часто такий стан ми називаємо депресією. Хоча, фахівці зовсім не ототожнюють поганий настрій з депресією — серйозним психічним захворюванням. Просто восени більшість з нас страждають не від хвороби, а через нестачу світла.
Чому питання депресивного стану виникає восени? Тому, що саме восени зменшується світловий день, стає менше сонячних променів, котрі не тільки не зігрівають землю, а й душі. Значну роль в нашому організмі відіграє гормон серотонін. А на його вироблення в організмі великий вплив має сонячне проміння. Тому дисбаланс цього гормону відзначається якраз восени, і депресивні настрої турбують нас саме у найкоротші місяці року. До того ж влітку більшість з нас були у відпустці, більше спілкувалися з рідним, їздили на відпочинок, мали більше позитивних емоцій. Восени ж ми у роботі, сонця менше, день коротший, додаються соціально-побутові негаразди. У комплексі все призводить до депресивного стану.
Якщо поганий настрій, розлади сну, млявість, апатія тривають більше двох тижнів, це може свідчити про хворобу. У такому випадку потрібно звернутися до спеціаліста. До речі, депресія може «прикриватися» симптомами соматичних захворювань. У людини може боліти шлунок чи серце, вона може страждати від серцебиття. Багато наших пацієнтів звертаються до терапевтів, гастроентерологів, невропатологів. Але лікування, яке призначають ці фахівці, не приносить бажаних результатів. І важливо у такому випадку вчасно потрапити до психіатра.
Зарядіться емоціями
Цікаво, що від депресії частіше страждають не ті, хто сидить без діла, а люди, котрі надто багато працюють — так звані трудоголіки. Бо, кажуть лікарі, має бути розумне співвідношення між роботою і відпочинком. Тому свій режим дня, особливо восени, потрібно чітко планувати. Людина має вміти працювати, але вона має також вміти відпочивати. Та це не означає, що треба лягти на диван і лежати цілий день. Виконуйте фізичні вправи, більше прогулюйтеся на свіжому повітрі. Намагайтеся менше дратуватися і не передавайте рідним та оточенню негативні емоції. Заряджайтеся позитивними емоціями – від друзів, спілкування з рідними, від релаксації на природі. Якщо виникла якась проблема, негатив, не зациклюйтеся на цьому, не прокручуйте неприємну ситуацію. Просто, зробіть висновки, щоб більше таких помилок не припускатися – і все, забудьте, переключіться на щось хороше. Головне — у всьому шукайте позитив. Якщо ж відчуваєте, що важкість на душі не минає, не соромтеся прийти на прийом до психолога, психотерапевта чи психіатра. Часто звичайна розмова з фахівцем принесе полегшення. Взагалі, кожен знаходить свій стиль боротьби зі стресом: хтось рятується шопінгом, хтось — солодощами чи вином. Але лікарі застерігають, що усе має бути в міру і з розумом. Той самий шопінг може затягнути, і ви отримаєте ще одну проблему. Але якщо купівля нової сукні додасть вам гарного настрою, то сміливо йдіть до крамниці. Восени, коли в природі багато сірих тонів, надавайте перевагу яскравим предметам. Купіть собі яскраве пальто, шубу чи куртку. Таке — щоб вам вранці хотілося його вдягнути. Науковцями доведено, що шоколад містить ендорфін – гормон щастя. Але з ним теж не перегніть палицю. З’їсти шматочок-два шоколаду — корисно, а дві шоколадки — занадто. Те ж стосується алкоголю. Випити келих хорошого вина у компанії приємних людей вам не зашкодить. Та не рятуйтеся таким чином від стресів щодня, це може призвести до алкоголізму. Власне, кожен може знайти свій гормон щастя – у шоколаді, у тренажерному залі чи на дачі. Головне, щоб це вам приносило задоволення.


Консультант - головний лікар обласного психоневрологічного диспансеру Лілія БРУХНОВА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую