ye-logo.v1.2

Двійнята частіше народжуються у жінок після 35

Здоров'я 29995
Фото: Дмитра Скрипника

Схильність до народження однояйцевих близнят може передаватися генетично, народження двійнят – явище, менш обтяжене генетично

 Два однакові обличчя, дві однакові фігури, однакова манера вдягатися, говорити і навіть закладати пасмо волосся за вухо. Якщо таку схожість бачите не у дзеркалі, то це означає, що перед вами – близнюки. Останнім часом багатоплідних вагітностей побільшало. Дехто навіть теорію таку висунув: мовляв, все то від поганої екології. Але медики таке твердження розвінчують, кажуть, що насправді екологія тут ні до чого, просто зараз великого розвитку набули репродуктивні технології. А це дає змогу запліднити багато яйцеклітин. Тому штучні вагітності дають більше двійнят і трійнят, що не дуже тішить медиків. “У багатьох країнах існує регуляція багатоплідних вагітностей, – пояснює завідуюча медико-генетичною консультацією Хмельницького міського перинатального центру Наталя Зимак-Закутня. – Для центрів, які займаються екстракорпоральним заплідненням, навіть встановлюють обмеження – не більше 15 відсотків багатоплідних вагітностей”. Здавалося б, мало бути навпаки – адже народження одразу двох-трьох малят – надзвичайна радість для батьків. Насправді, кажуть медики, у виношуванні багатоплідної вагітності є чимало ризиків.
Виношування близнят – справа непроста
“Взагалі близнята – це унікальний генетичний феномен, коли дві особи мають абсолютно однаковий генетичний матеріал, – продовжує Наталя Олегівна. – Бо вони розвинулися з однієї яйцеклітини, з одного сперматозоїда, який запліднив цю яйцеклітину. Далі відбувається дуже загадковий феномен роздвоєння цієї інформації на два окремі організми. У медицині близнят називають однояйцевими, або монозиготними. А те, що ми називаємо двійнею (дизиготні близнюки) – це одночасне запліднення двох яйцеклітин двома сперматозоїдами. У результаті в матці розвиваються два різні плоди. Це може бути брат і сестра. Єдине, що їх об’єднує – що вони в один і той же момент знаходилися в матці. Навіть природно зачаті двійнята часто розвиваються трохи із запізненням, адже ресурс жінки розрахований на виношування за раз одного плода, а тут цей ресурс має ділитися на двох. А для жінок, які самі не можуть завагітніти, штучна заплідненість двома чи трьома ембріонами збільшує ризик народження дитини з проблемами. Та й пологи, коли народжується двоє немовлят, складніші. Тим паче, що діти можуть бути по-різному розташовані. І тоді доводиться використовувати спеціальні акушерські технології. Але чимало проблем може виникнути якраз під час вагітності. При розвитку однояйцевих близнят може розвинутися певна конкуренція за життєвий простір. Такий феномен у медицині називають «синдромом обкрадання» – коли один з двійні споживає більше ресурсів за рахунок іншого. У результаті можуть народитися діти зі значною різницею у різних параметрах. Тому якщо жінка вагітна двійнею, допологове спостереження має бути ще ретельнішим”.
Генетика “винна” не завжди
Більшість з нас переконана, що близнята – справа спадкова. У одних родинах двійнята й трійнята з’являються мало не в кожному поколінні, в інших їх взагалі немає. Та й, кажуть, близнята народжуються через покоління. Наталя Зимак-Закутня стверджує, що правильна думка лише про те, що схильність до народження однояйцевих близнят може передаватися генетично. А от те, що лише через покоління – неправда. Такі діти можуть народжуватися кілька поколінь підряд, також може бути пропуск у кількох поколіннях. “Народження двійнят – явище, менш обтяжене генетично, – пояснює генетик. – Двійнята частіше народжуються у жінок після 35 років. А також тоді, коли жінка лікується препаратами (чи навіть травами), які стимулюють вагітність”.

Катерина САВКО.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую