ye-logo.v1.2

Лялька як спосіб здивувати і розчулити близьку людину

Культура 3005
Дмитра Скрипника та з архіву Олександри Сологуб
«Хочеться опанувати якомога більше різних видів творчості», – каже Олександра Сологуб.. Фото: Дмитра Скрипника та з архіву Олександри Сологуб

Хмельничанка Олександра Сологуб займається рідкісним видом хендмейду – вона виготовляє інтер'єрні ляльки, які дуже схожі на людей.

 Кожна така лялька створюється спеціально для конкретної людини і відображає як зовнішність свого прототипу, так і його вподобання, стиль та, певною мірою, характер.
Наприклад, Катя – займається йогою, чудовий перукар, володарка рудого волосся і карих очей. Ось яка лялька вийшла: дівчина з рудими хвостиками в штанах-аладінах (індійські шаровари), зі знаком Ом на футболці, із сумкою через плече, в якій ножиці, гребінець та інше перукарське приладдя. Отримавши у подарунок ляльку, дівчина захотіла собі такі ж штани.
А ось чоловік у бандані, шортах, кедах, з м'ячем та рюкзаком, на якому зображено велосипед – подарунок братові Олександри, який дотримується активного способу життя. А мафіозі у солідному костюмі, чорному капелюсі, з червоною трояндою у петлиці та сигарою у руці – подарунок працівників однієї фірми своєму директорові. Він так увійшов у роль мафіозі на корпоративній вечірці, що цей образ підлеглі вирішили закарбувати у ляльці.
«Люди реагують дуже позитивно на такий подарунок, деякі навіть плачуть від розчулення, – розповідає майстриня. – Лялька, яка так схожа на свого власника, стає йому рідною».
Виготовлення ляльки може тривати тиждень і більше. Кілька днів майстриня виношує ідею, вирішує, які особливості зовнішності, вподобання відобразити у ляльці, шукає підходящі матеріали, аксесуари.
Тіло ляльки виготовляється із натуральної тканини, пофарбованої спеціальним розчином із кави та клею, який надає їй природного тілесного кольору. Елементи наповнюються синтепоном та зшиваються. Найклопіткіша та найвідповідальніша робота – намалювати очі, губи та інші риси обличчя.
Із вовни чи ниток Олександра виготовляє волосся, шиє справжній одяг та взуття, підбирає прикраси, головні убори. Лялька проробляється до найменших деталей — колір очей, краватки, ґудзики, шнурівки на взутті, сережки.
Відповідно до професії чи хобі майбутнього власника ляльки, створюються якісь особливі аксесуари чи предмети. Наприклад, поціновувач рибалки тримає вудку і велику рибу, любительку кішок обступили пухнасті тваринки, у фотографа камера через плече...
«Цікаво створювати подарунки для людей різних професій, наприклад, перукаря, лікаря, спортсмена. Під час роботи дізнаєшся багато нового, вивчаєш різні деталі. Наприклад, для борця вирішила пошити справжні борцівські кросівки: шукала, якої вони мають бути форми, як їх правильно викроїти і пошити. Якщо робиш взуття на підборах, теж свої нюанси, – розповідає хмельничанка. – А для одного винахідника разом з чоловіком зробили маленький гелікоптер».
Створення ляльок забирає багато часу, а майстрині хочеться опанувати якомога більше видів рукоділля. Тому зараз вона переключилася на валяння. А почалося все з того, що для однієї ляльки попросили зробити вовняний капелюх. Тепер майстриня виготовляє вовняний одяг, взуття, сумки, капелюхи, рукавички не лише в мініатюрі. Її вироби – справжні витвори мистецтва з неймовірно вдалим поєднанням кольорів та відтінків.
«Більше люблю мокре валяння. Воно дозволяє цікаво поєднувати кольори, створювати справжні вовняні акварелі, – каже майстриня. – До того ж речі з натуральної вовни виглядають дуже гарно і добре носяться, одяг не намокає, у ньому не пітнієш, домашні капчики з вовни, як термос, зберігають тепло».

Інтер'єрні ляльки майстриня проробляє до найменшої деталі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую