ye-logo.v1.2

Суглоби просять на обід риби та сиру

Здоров'я 7765
Дмитра Скрипника
«Усі захворювання суглобів пов'язані з тим, що у них розвивається запальний процес», - каже Олексій Стефанчук.. Фото: Дмитра Скрипника

А от інфекції, зайва вага та травми можуть зруйнувати суглоб дуже швидко

 Ви завжди знаєте прогноз погоди краще від Гідрометцентру, бо вам його “підказують” суглоби? Або ж зранку ніяк не можете “розрухати” ногу чи руку? Тоді варто поспішити до ортопеда-травматолога, бо неліковані проблеми із суглобами можуть протягом нетривалого часу призвести до інвалідизації. До того ж, осінь – період загострення хронічних захворювань суглобів,тому зараз якраз час їх підлікувати.
“Вороги” суглобів
Найчастіше причиною збоїв у роботі суглоба стають травми. Також суглоби хворіють через перевантаження ділянок суглоба, зайву вагу. Якщо у двадцять років ви важили 56 кілограмів, а у сорок – вже сто шість, то уявіть собі, наскільки зростає навантаження на суглоб. Тому й руйнування і зношуваність хрящових клітин відбувається вдвічі швидше. Хронічні запальні процеси у суглобах може викликати інфекція. Її проникненню в організм сприяють переохолодження, загальне зниження імунітету.
Взагалі захворювань суглобів дуже багато, але усі вони пов’язані з тим, що у хворому суглобі виникає запальна реакція, яка порушує кровопостачання цієї ділянки. Якщо не зупинити запальний процес, суглоб поступово піддається руйнації.
Перший “дзвіночок” - біль
Першим проявом хвороби є біль. Людині стає важче пересуватися, особливо - підніматися сходами. Біль посилюється під час фізичного навантаження. Звертати увагу на такі, здавалося б, незначні симптоми потрібно обов’язково, аби не пропустити початок важких захворювань. Приміром – ревматизм. Ця недуга небезпечна тим, що «кусає» суглоби, а страждає від неї серце. У жодному разі консультація сімейного лікаря чи ортопеда не завадить. Зазвичай, крім огляду лікаря, необхідні додаткові обстеження. Найпростіше – рентген-обстеження. Якщо потрібно визначити, якою є запальна реакція суглобової поверхні чи навколо суглоба, потрібне ультразвукове обстеження чи магнітно-резонансна томографія. Якщо ж треба побачити щільність кістки, її структуру, наскільки вона постраждала, який стан хряща, допоможе рентген-діагностика або комп’ютерна томографія (досконаліший вид рентген-діагностики). Але не призначайте обстеження самі, бережіть час і власні гроші.
Ті, хто стражда.ють від хронічних захворювань суглобів, знають, що хвороба дає про себе знати навесні і восени. Це пояснюється зміною клімату, збільшенням вологості. Крім того, саме навесні та восени організму не вистачає вітамінів і мікроелементів, які беруть участь у процесах обміну. Тому якраз у цей період корисно пройти курс профілактичного лікування.
Телевізійна реклама активно пропагує різноманітні гелі: помастився – і ти знову у чудовій формі. Найкраще, кажуть лікарі, вживати й застосовувати те, що призначив лікар. Застосування гелю, якщо не маєте алергії, не зашкодить. Чи допоможе? Насправді, усі гелі погано проникають через шкіру. Але подразнюючу дію вони мають, внаслідок чого кров приливає до суглоба і дещо покращуються обмінні процеси.
І пігулки, і масаж, і скальпель
Вибір методу лікування хвороб суглобів залежить від самого захворювання, а також від стану суглоба. Звичайно, існують і так звані консервативні методи лікування – лікарськими препаратами, фізіотерапією, масажами та лікувальною фізкультурою. Медикаментозне лікування, у першу чергу, спрямоване на те, щоб ліквідувати причину захворювання: якщо це – наслідок інфекційної хвороби, то спочатку потрібно знищити інфекцію, якщо постравматичні явища – покращити обмінні процеси у зоні, яка отримала травму. Але якщо у суглобі почалися процеси омертвіння, допоможе тільки операція. На сьогодні в нашій області широко застосовуються методики ендопротезування. Такі операції виконують в обласній лікарні, Хмельницькій міській лікарні та деяких районних.
Суглобам потрібен рух
Справді, найкраща профілактика захворювань суглобів – здоровий спосіб життя, щоденні заняття фізкультурою, ходьба. Жінкам ортопеди рекомендують не захоплюватися взуттям на високих підборах. Для нормальної постави підбори мають не перевищувати чотирьох сантиметрів. А модні туфлі на шпильці взувайте зрідка, на вечірку чи свято. Якщо на роботі вам доводиться багато сидіти, потурбуйтеся про зручний стілець та частіше вставайте з нього. А ще – не переохолоджуйте ноги. Важливо також правильно харчуватися, меню має бути збалансованим. Для здоров’я корисно влаштовувати так звані рибні дні – як це було за радянських часів в їдальнях та кафе. З рибою людина отримує багато корисних елементів, у тому числі й вітамін D – натурального, а не хімічного походження. Крім риби, для суглобів та кісток корисні овочі й фрукти, сир, молоко, кисломолочні продукти. Адже 50 грамів твердого сиру забезпечують щоденну норму кальцію.

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА
Консультант – завідувач травматологічного відділення Хмельницької міської лікарні, заслужений лікар України Олексій СТЕФАНЧУК

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую