ye-logo.v1.2

Іван Марчук: «Живу, щоб дарувати людям задоволення»

Культура 7486

Геніальний український художник завітав у Хмельницький із персональною виставкою.

Хмельницький обласний художній музей давно не бачив такої кількості відвідувачів, як на відкритті виставки живопису одного з найвідоміших українських художників Івана Марчука.
78-річний митець має численні регалії та нагороди. Він — лауреат Шевченківської премії, член Золотої гільдії Міжнародної академії мистецтва в Римі, куди входить лише 51 художник з усього світу. Британці включили Івана Степановича у рейтинг «Сто геніїв сучасності».

Та навіть без усіх цих титулів геніальність Івана Марчука не викликає сумнівів. Говорити про його картини — марна справа. Їх треба бачити. Ці дивовижні полотна, виконані в особливій техніці, яку автор називає пльонтанізмом (від «пльонтати» - плутати), притягують, захоплюють, викликають асоціації, проникають глибоко всередину глядача.
«Я живу для того, щоб приносити людям задоволення, а також давати їм роздуми. Я хочу бути єдиним, неповторним на цій Землі, ні на кого не схожим. Малюю душею і не знаю спочинку. Працюю 365 днів у році. Хочу дивувати людей, а для цього спершу потрібно здивувати себе», - розмірковував художник під час відкриття виставки у Хмельницькому.


До речі, це вже третя персональна виставка художника в обласному художньому музеї. Попередні відбулися у 1994 та 2001-2002 роках.
Художник приїхав не сам — його донька, відома скрипалька Богдана Півненко порадувала хмельничан прекрасною музикою. Під акомпанемент піаністки Ірини Стародуб вона зіграла улюблену музику батька — твори сучасного українського композитора Мирослава Скорика, а також радянських композиторів Рейнгольна Глієра та Юлія Мейтуса.


«Це прекрасні композитори, які творили у минулому столітті, але зараз їхні твори можна рідко почути. Вважаю, що вони незаслужено забуті», - сказала Богдана Півненко.
Незважаючи на песимістичні настрої свого батька, який вважає, що талановитим людям слід виїжджати за кордон, адже в Україні їх не цінують, вона запевнила, що планує жити на Батьківщині та популяризувати вітчизняне мистецтво у світі.


Богдані це добре вдається. Вона виступає як солістка з провідними симфонічними оркестрами Європи, співпрацює з видатними українськими композиторами Мирославом Скориком та Валентином Сильвестровим. Хмельничан вона також зачарувала своєю музикою.


Виставку картин Івана Марчука можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї (вулиця Проскурівська, 47) до кінця року.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую