ye-logo.v1.2

Хмельницький суд не побачив агітації у листівках Руху ЧЕСНО

Вибори 2918
Фото: 4.bp.blogspot.com

Розглянувши справу про розклеювання під час виборів листівок з інформацією Руху ЧЕСНО про кандидатів-голосувальників за «диктаторські» закони 16 січня, суд дійшов висновку про відсутність передвиборчої агітації у розповсюджуваних матеріалах.

14 жовтня 2014 р. хмельничанин Сергій К. розклеював на стовпах свого міста листівки із інформацією про кандидатів у народні депутати України, в тому числі з іменами кандидатів у Хмельницькій області, які голосували за «диктаторські» закони 16 січня 2014 року. Як пояснює Сергій, він скопіював інформацію про кандидатів-голосувальників із веб-сайту Руху ЧЕСНО і вирішив роздрукувати її, щоб «ознайомити громадськість з правдивою інформацією».

Але хлопець не встиг розклеїти усі п’ятдесят роздрукованих ним листівок, оскільки був затриманий правоохоронцями – на нього було складено протокол про адміністративне правопорушення за «розповсюдження під час передвиборного процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації без зазначення накладу, замовника, типографії та відповідальної за друк особи». На підставі цього було відкрито провадження у справі про притягнення свідомого виборця до адміністративної відповідальності.

Інститут Медіа Права, вважаючи таке затримання неправомірним, а по суті – перешкоджанням реалізації права людини на свободу слова, гарантованого статтею 10 Європейської конвенції захисту прав людини, залучив до захисту Сергія у суді адвоката.

За результатами судового засідання у справі, яке відбулося відразу після виборів у понеділок 27 жовтня 2014 року, Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області прийшов до висновку про відсутність у діях затриманого хлопця складу адміністративного правопорушення, оскільки «інформація, яку розповсюджував останній, не містить даних передвиборчої агітації», - зазначається у постанові суду.

Інститут Медіа Права разом із партнерами з Руху ЧЕСНО вітає таке рішення суду і вважає його важливим з огляду на низку подібних випадків перешкоджання громадянам у розповсюдженні неупередженої інформації про кандидатів під час виборчого періоду, що дозволяє виборцям зробити поінформований та усвідомлений вибір.

Як відомо, Рух ЧЕСНО, ініційований в кінці 2011 року, не підтримує жодного політика чи політичну силу і ставить за мету інформувати та активізувати суспільство задля фільтрації недобросовісних кандидатів на парламентських та президентських виборах, моніторингу діяльності політиків та підвищення рівня їхньої прозорості і підзвітності перед виборцями.

Принагідно висловлюємо свою щиру вдячність адвокату Дмитру Вагіну, який виступив захисником відповідача у суді, але відмовився від будь-якої винагороди за свою роботу.

Інститут медіа права

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую