ye-logo.v1.2

Підбори у Парламенті: дами в дефіциті

Суспільство 2051
Фото: автора

Зі 110 кандидатів у нардепи Хмельниччину представляли усього 15 жінок.

За кількістю жінок у парламенті Україна опинилася на одному з останніх місць в Європі. Як стверджують експерти, низький рівень жіночого представництва у Верховній Раді спричиняє ризики того, що потреби жіночого населення й соціальні потреби у цілому мало враховуються під час прийняття рішень на державному рівні. Саме тому ВГО «Жіночий консорціум України» у партнерстві з Жіночою демократичною мережею ініціювали проект гендерного моніторингу Парламентських виборів 2014 року. Результати цього моніторингу 29 листопада обговорювали експерти разом із активними жінками Хмельниччини: громадськими діячками, підприємницями, держслужбовцями.
«У 2013 році Закон «Про політичні партії України» доповнили пунктом, за яким жіноче представництво мало становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку. З 1 лютого 2014 року політичні партії повинні були внести до своїх статутів таку норму. Але на практиці більшість партій на цьогорічних виборах до українського парламенту її не виконали. Кількість жінок, кандидаток у народні депутати, залишається занизькою і не досягає 30% – критичної позначки, яка може призвести в Україні до якісних змін», - розповіла гендерний експерт, координатор ініціативи Лариса Магдюк.
За її словами, Україна належить до категорії країн з безумовним домінуванням чоловіків у політичній сфері. Аналізуючи регіональні особливості виборів, експерт зауважила, що усього з 2766 зареєстрованих кандидатів було 445 жінок. Найбільше - у Луганській області – 62 кандидатки, в Одеській – 54, Київській - 47. Натомість, жодної у Закарпатській.
Як зазначає голова правління Хмельницької обласної громадської організації «Подільський центр «Гендерна рада» Тетяна Баєва, на Хмельниччині показник співвідношення чоловіків і жінок серед кандидатів теж далеко не найкращий. Зі 110 кандидатів у народні депутати від партій було жінок – десять, а серед самовисуванців – всього п’ять.
«Якщо аналізувати представництво жінок у Парламенті, то зі 142 країн світу Україна займає 118 місце. До Верховної Ради VIII скликання увійшли 47 депутатів-жінок (11,1% від загальної кількості нардепів). Звісно, стать не визначає професійність людини, але жінки більш освічені, тому здатні вирішувати питання на загальнодержавному рівні не гірше за чоловіків. То того ж, в природі жінки закладено, що вона повинна оберігати сім’ю. А оскільки жінок у нашій Верховній Раді мало, галузі освіти, охорони материнства в нас «пасуть задніх», бо чоловіки не надають їм першочергового значення», - пояснила Тетяна Баєва.
Лариса Магдюк підкреслила, що жінки не гірше розуміються на фінансах, ніж чоловіки, до того ж менше здатні до корупції.
«Жінки здатні до розподілу коштів, тому що сімейний бюджет завжди на їхніх плечах. Жінка так розподіляє кошти: спочатку все для дітей. На державний рівень вона несе цю ж модель: спочатку тим, хто потребує. Потрібно врахувати досвід інших країн: там, де є жінки у владі, потреби населення задовольняються краще. Адже жінки мислять соціо-економічними, а не політико-економічними категоріями: вони в першу чергу дбають про сім’ї, дітей, пенсіонерів, інвалідів», - підкреслила Лариса Магдюк.
Аналізуючи вибори до Верховної ради, гендерний експерт зазначила також, що порівняно з 2012 роком кількість жінок-кандидаток збільшилась загалом на 4%. Особливістю цьогорічних виборів є омолоджений вік кандидаток. У середньому – 42 роки, наймолодша - з 1993 року, найстарша – з 1944 року. Збільшився відсоток кандидаток з середньою та середньо-спеціальною освітою.
Хоча представники Жіночого Консорціуму відзначають деяке зростання активності українок в політиці, вони все ж вважають його не достатнім, і таким, який суперечить міжнародним нормам.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую