ye-logo.v1.2

Антимонопольний комітет: економічних підстав для подорожчання гречки немає

Економіка 3151
Фото: wz.lviv.ua

Ціни підвищує не виробник, а посередники і продавці.

Як повідомляє прес-служба Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, жодних економічних підстав для значного подорожчання гречаної крупи немає. Про це говорить дослідження, проведене відділенням щодо монополіста з виробництва гречки в області – ТОВ «Хмельницький зернопродукт».
Так, за жовтень – листопад 2014 року відпускні ціни підприємства на крупу гречану становили від 7,20 грн до 8,50 грн за 1 кг. В цей період вироблено та відпущено споживачам України 594 тис. кг крупи гречаної при рентабельності 6-8 %. Разом з тим, спекулятивну ціну формують посередники та продавці крупи гречаної.
Ажіотаж, який виник не лише у Хмельницькій області, щодо підвищення ціни на крупу гречану, носить психологічний, а не економічний характер. Дефіцит гречки та спекулятивний ріст цін на неї стався у Криму та Російській Федерації, де у цьому році був неврожай. В Україні, хоч і відбулося незначне зменшення посівних площ гречки у 2014 році, але за рахунок високої врожайності валовий збір в цілому дозволяє стовідсотково забезпечити населення цим продуктом харчування.
«Закликаємо громадян не піддаватися панічним настроям та не діяти за принципом «якщо всі, скуповують, то й мені потрібно». Така поведінка лише на руку спекулянтам - чим більше купляють, тим вищою буде ціна на крупу», - йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, що ціна за кілограм гречки на центральному овочевом уринку становить 16 кг, фасована крупа у магазинах продається за 15-20 грн. за кг.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую