ye-logo.v1.2

Віньковеччина: стрілка, який дуплетом з рушниці поцілив у жінку, відпустили додому

Суспільство 4680
Фото: автора

Потерпіла перенесла складну операцію: їй вирізали частину кишківника, а от діставати дроб з печінки бідолашної лікарі не ризикнули.

Ось уже тиждень у стінах Хмельницької обласної лікарні проходить курс лікування від вогнепального поранення жительниця села Майдан-Карачієвський Віньковецького району Ганна Яців. У суботу, 29 листопада, у темну пору доби її 27-річний односельчанин вирішив пополювати поблизу населеного пункту. От тільки здобиччю мисливця став не дикий звір, а 51-річна жінка.
“Подія трапилась близько 17 години. У полі під час полювання із використанням вогнепальної зброї, чоловік почув шум у кущах, подумав, що це лис, і здійснив постріл, після якого із кущів пролунав людський стогін, - повідомляє інспектор Віньковецького райвідділу міліції Наталія Балан. - Чоловік злякався, адже він був впевнений, що стріляє в лиса. Стрілець же поцілив у місцеву жительку.”
Від пострілу навмання Ганна Яців отримала вогнепальні поранення черевної порожнини: пошкоджені тонка кишка та печінка, а також праве плече та кульшовий суглоб. Жінку госпіталізували до Віньковецької центральної районної лікарні, звідки перевезли до Хмельницької обласної лікарні.
“Це була субота. Снігу не було, і я вигнала кіз, щоб поскубали трави, - пригадує той злощасний день Ганна Анатоліївна. - Кругом полів росла кукурудза, я назбирала мішечок. Загнала кіз додому. Щоб не було важко, уже з чоловіком повернулася за кукурудзою. Він взяв мішечок і перестрибнув через струмочок – це його врятувало, адже і він би став на шляху пострілу. А я зігнулася біля другого мішка і почала збирати кукурудзу.”
Проте назбирати ще один мішок кукурудзи 51-річна жінка не встигла.
“Як бахнуло щось, і я не відчула руки. Неспам'яталася, що це сталося, - говорить Ганна Яців. - Я викрутилася і в чотирьох-п'яти метрах побачила його (стрільця, - прим. автор) з собакою. Я його бачила. Він підбіг, посвітив ліхтариком, щось сказав. Від нього дуже сильно несло алкоголем — був п'яний.”
Чоловік Ганни Анатоліївни побіг до сусідів по допомогу. Мисливець навіть не спробував чимось зарадити потерпілій, подзвонив своєму брату, а сам утік, нібито побіг викликати “швидку”.
“Повернувся мій чоловік із сусідкою, мене на ковдрі перенесли через струмочок та посадили у “швидку”. Повезли у лікарню. Володя (мисливець, що стріляв, - прим. автор) також сів в машину, але аналіз крові на наявність алкоголю у нього чомусь не взяли. Коли розрізали одежу, щоб зробити рентген, то дріб просто сипався з мене. Якийсь міліціонер питав, чи я його бачу, але складалося враження, що й він також був п'яний”, - розповідає 51-річна потерпіла.
Після транспортування Ганни Анатоліївни у Хмельницький на неї чекала тригодинна операція: працювали дві команди ескулапів.
“Вона поступила з важким вогнепальним пораненням внутрішніх органів черевної порожнини та м'яких тканин руки і сідниць. Ми оперативно провели ультразвукову діагностику та рентген. Виявили по дві дробі у печінці та животі. Стан був важким, до того ж з моменту отримання поранень пройшло п'ять годин, а у черевній порожнині уже розвинувся перитоніт”, - пояснює хірург медицини катастроф, ургентний лікар-хірург Хмельницької обласної лікарні Олег Тропарчук.
Хірургам Олегу Тропарчуку та Максиму Цвігуну довелося видаляти частину кишківника, адже дроб пробила його у двох місцях. Лікар прийняв таке рішення, адже в іншому разі довелося б кишечник виводити назовні, що призвело би до інвалідності.
“Ушкоджені ділянки кишечника не були життєздатними і знаходилися поруч. Я вирізав частину кишечника і зшив його. З печінки одну дроб дістав, інша — дуже глибоко засіла, тому, аби не нашкодити ще більше, вирішив залишити її там. Також дістали частину дробі з сідниць. Щоб не збільшувати час операції, разом зі мною паралельно з рукою працював травматолог Костянтин Лукаш. Забій плечового нерва позначився на функціональному стані руки — нею поки жінка рухати не може. Як буде надалі - важко спрогнозувати. В наявності значне проявлення неврології. Постійні болі. Можливі абсцес печінки через дроб і спайки у кишечнику. Але пацієнтка отримує антибіотики широкого спектру дії”, - запевняє Олег Тропарчук.
“Кучність дробі приходиться на праве плече та сідниці. Можливо вважати, що було два постріли з рушниці або мисливець вистрілив дуплетом”, - додає лікар-хірург.
Зі слів рідних Ганни Яців, кожного дня лікування обходиться у дві тисячі гривень. Якщо обійдеться без ускладнень, у стінах лікарні жінка пробуде понад місяць.


“Ми дуже вдячні лікарям, які врятували життя матері та стабілізували її стан. До нас добре ставляться і співчувають, - ділиться донька потерпілої Наталія Радецька. - Проте з іншим ставленням ми зіткнулися у Віньковецькому райвідділі міліції. Нам грубіянили, не хотіли давати матеріали провадження, ніяких експертиз не проводять, кров у того, що стріляв, на наявність алкоголю не взяли, його взагалі відпустили додому. До того ж, кримінальне провадження відкрили за фактом нанесення легких тілесних ушкоджень, а до нас у лікарню жоден міліціонер не прийшов. Враховуючи, що сестра цього мисливця працює в міліції, ми вважаємо справу просто хочуть банально “спустити на гальмах”.”
У Віньковецькому райвідділі міліції кримінальне провадження дійсно відкрили за частиною першою статті 125 - умисне легке тілесне ушкодження. Такий злочин карається штрафом до 850 гривень, громадськими роботами до двохсот годин або виправними роботами терміном до одного року. Правоохоронці виправдовуються, мовляв, це попередня кваліфікація правопорушення. Пояснити, чому ж не взяли кров у стрілка для проведення аналізу на наявність алкоголю, не зуміли.
“Підозру про вчинення злочину ми не оголошували. Ця подія, скоріш за все, буде перекваліфікована на статтю 128 Кримінального кодексу України - необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження. Тоді й буде оголошена підозра обвинуваченому, - пояснює старший слідчий Віньковецького райвідділу В'ячеслав Тарадуда. - На жаль, взяти кров у чоловіка на наявність алкоголю не мали можливості, проте у нас є свідки, зокрема й лікарі, які можуть підтвердити, що мисливець дійсно був у стані алкогольного сп'яніння.”
За словами правоохоронця, судово-медична експертиза жінки буде проведена після закінчення лікування потерпілої.
“До яких наслідків призведуть поранення, скільки жінка лікуватиметься — це також впливатиме на важкість вчиненого правопорушення. Окрім судово-медичної експертизи, буде проведена криміналістична, балістична, хімічна, трасологічна. І лише після цього прийматиметься остаточне рішення щодо кваліфікації правопорушення. Рушниця вилучена. Ми маємо зізнання стрілка”, - запевняє В'ячеслав Тарадуда.
Наразі 27-річний мисливець перебуває вдома, його відпустили під особисте зобов'язання, хоча зі слів потерпілої Ганни Яців, це не перший випадок, коли чоловік розгулював по селу з рушницею та стріляв, от тільки цього разу він влучив у людину.
 

Коментарі:

10.12.2014 12:52

2 Вадик Олейников: Ваш коментар "якось дивно читати людині", яка просто людина. Як я зрозумів, Вас найбільше обурило, що жінку не розірвало навпіл, а дірки від куль не діаметром 10-15 см? До речі, райдужні дужечки "))))))" також викликають подив. З огляду на Ваш багатолітній стаж мисливця і юриста, Вас більше нічого не обурило: можливо кваліфікація злочину, обтяжуючі обставини, дії міліціонерів?

Вадик Олейников 09.12.2014 15:41

Мдаааа......Звичайно подія шокує...Але якось дивно читати статтю людині, яка безпосередньо мала досвід зайняття полюванням та юристу із багатолітнім стажем. "ДУПЛЕТОМ з рушниці поцілив у жінку...." із 4- 5 м., я б хотів щоб автор статті провів такий постріл у, наприклад, тушку якоїсь тварини - дуплетом, із 4-5 метрів ......результат автора би вразив...і був би далеко не такий, як він собі уявляє- тушка навпіл або сплошна дірка розміром у 10-15 см. )))))) "Відпустили додому" - напевне автору необхідно перед написанням данної статті зазирнути у кримінальний кодекс, КПК...бодай один раз прочитати.... За вчинення такого злочину передбачена відповідальність за ст. 128 Кримінального кодексу України, покарання - громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років (не позбавлення волі прошу відрізняти поняття). Слідкуйте далі за ходом думки -  

Стаття 208 КПК. Затримання уповноваженою службовою особою

1. Уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках ......

От тільки кому велика біда, а кому повод затворити сенсацію, не прикладаючи великих зусиль у вивченні суті події...

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую