ye-logo.v1.2

За рік в Україні впало більше півтисячі Ленінів

Суспільство 2180
Фото: day.kiev.ua

Найбільше - на Хмельниччині та Вінниччині

За рік в Україні демонтували 504 пам’ятники Володимиру Леніну. За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, на сьогодні в Україні залишається ще понад 1700 пам'ятників йому, йдеться у повідомленні його прес-центру.

8 грудня минув рік після падіння пам’ятника Леніну у центрі Києва, після чого почався масовий “ленінопад” по всій Україні. Були знесені пам’ятники Леніну в усіх обласних центрах, окрім Запоріжжя, Донецька, Луганська і Сімферополя. Серед лідерів “ленінопаду” – Хмельницька та Вінницька області, зазначається у повідомленні. 

“На момент розпаду Радянського Союзу в Україні було понад 5 500 пам’ятників Леніну, а на зараз залишилося понад 1700, – розповідає співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд, – “Ленінопад” почав суттєво уповільнюватись цієї осені. Так, у жовтні демонтували лише 33, а в листопаді 35 пам'ятників Леніну”.

За словами голови Українського інституту національної пам’яті к.і.н. Володимира В’ятровича, пам'ятники епохи тоталітаризму рідко коли ліквідовують законним шляхом. “Здебільшого це стається стихійно, в революційний час. Так було у 1989-1990-ті у Східній Європі та в Західній Україні. Але тепер, гадаю, що “революційну ініціативу” має перехопити держава і довести справу позбавлення України решти тоталітарних пам’яток до завершення”, – розповідає історик.

Нагадаємо, у запоріжжі на пам'ятник Леніна надягнули вишиванку.

Володимир Ленін підпадає під визначення осіб, причетних до організації та здійснення політичних репресій, пам’ятники яким мають бути демонтовані, наголошують в Українському інституті національної пам’яті.

"День"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую