ye-logo.v1.2

Хмельничани дізналися рецепт свободи від Нельсона Мандели

Культура 2636

У нашому місті відбулася презентація українського перекладу книги одного з найвідоміших борців за свободу.

«Довгий шлях до свободи» - автобіографічна книга-сповідь борця з апартеїдом у Південній Африці Нельсона Мандели. Цю книгу Мандела написав у 73 роки, після 20 років тюрми, великої кількості трагічних та величних подій. На думку перекладачів, це кращий посібник з етнополітики, альтернативна історія ХХ століття, рецепт здобуття свободи. Приклад Мандели, який став першим демократично обраним Президентом Південно-Африканської Республіки, показує, що політика може бути не брудною справою, а приносити користь суспільству.
Український переклад книги, випущений видавництвом «Наш формат», у Хмельницькому презентував ініціатор перекладу — юрист, урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко.


«Я познайомився з цією книгою півтори роки тому, коли писав статтю для англомовного видання. Шукав цитати, які б проілюстрували мої слова, і натрапив на книгу. Дуже захопився нею, а потім ще й дізнався, що навіть російського перекладу немає. Це мене спонукало до дії, - розповідає пан Геннадій. - «Манделофільством» заразив свого партнера Олексія Гончарука, а потім і знайшовся талановитий перекладач із Луцька Василь Старко».
Ця книга, хоч стосується зовсім інших подій і народу, дуже актуальна для українського сьогодення.
«Ми почали працювати над перекладом, і скоро розпочався Майдан. Я цитував книгу постійно, настільки вона була актуальна. Символічно, що сам Нельсон Мандела дожив до початку нашої революції (помер 5 грудня 2013 року — прим. авт.): він ніби знайшов, кому передати цю естафету боротьби за свободу», - каже Геннадій Друзенко.
Крім цікавих політичних міркувань, книга містить зворушливі дитячі спогади, сповнена гарного гумору та трагічних моментів із такого довгого, величного і складного життя Мандели. Тому її можна читати і як художню.
Придбати книгу «Довгий шлях до свободи» можна у мережі книгарень «Є» (найближчі до Хмельницького розташовані у Вінниці і Тернополі) або на сайті видавництва «Наш формат» nashformat.ua.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую