ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували творчість пацієнтів психіатричної лікарні

Культура 2776

Ці малюнки були створені в ході арт-терапії — лікуванні мистецтвом.

У галереї на Проскурівській відкрилася незвична виставка малюнків «Світ іншими очима». На ній презентовано роботи пацієнтів Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1. Ці малюнки створені в ході занять арт-терапією — методі лікування мистецтвом, що допомагає покращити емоційний стан, психічне та соматичне здоров'я.
«Живемо в час суспільних потрясінь. Ця виставка — ще одна спроба виявити межу толерантності, наскільки ми можемо зрозуміти дійсність іншої людини, хай і психічно хворої. І найкращий спосіб для цього — мова малюнку. Це мова емоцій, вона не завжди приємна, але завжди правдива», - розповідає лікар-психіатр обласної психіатричної лікарні №1 Наталя Підкалюк, яка вже протягом шести років практикує арт-терапію із своїми пацієнтами.


На її думку, хоча арт-терапія не може стати вирішальним методом лікування складних випадків, однак дуже корисна як допоміжний метод. Адже через мистецтво ці люди не лише виражають свої емоції, а й таким чином пробують адаптуватися до соціуму.


На відкриття виставки завітав один із авторів, колишній пацієнт лікарні Михайло Король. Протягом багатьох років він створив сотні малюнків, багато з яких подарував лікарні. І зараз Михайло практично щодня займається мистецтвом.


«Вже шість років не хворію, арт-терапія допомогла вийти з хворобливого стану, тепер є і профілактикою для мене. І досі малюю майже щодня, якщо не лінуюся. Ці малюнки — стан моєї душі», - розповідає пан Михайло.
Окрім різноманітних абстракцій, символічних та реалістичних малюнків, художник-аматор презентував малюнки, присвячені останнім подіям у країні, конфлікту між Україною і Росією.


Подібна виставка у Хмельницькому відбулася вперше, до цього її бачили мешканці Шепетівки. Хмельничани можуть переглянути виставку «Світ іншими очима» до 26 грудня у галереї на Проскурівській (вул. Проскурівська, 47).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую