ye-logo.v1.2

Міліціонери Хмельниччини розкривають лише кожне четверте шахрайство

Кримінал 2629
автора
Правоохоронці та працівники банків радять не розголошувати персональні дані. Фото: автора

У решті випадків шахраям вдається уникнути відповідальності за злочин.

Протягом 2014 року міліціонери Хмельницької області відкрили 723 кримінальні провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України — шахрайство. Проте притягнути злочинців до відповідальності вдалося лише у 182 випадках.
Відповідно до статистики обласного управління МВС, шахраї полюбляють прикидатися міліціонерами, а також, користуючись довірливістю своїх жертв, виманюють персональні дані та знімають кошти з банківських рахунків.
“У першому випадку шахрай телефонує жертві та повідомляє, що її син чи донька знаходяться у відділку міліції і, щоб його чи її не притягнули до кримінальної відповідальності, потрібно заплатити певну суму грошей, - пояснює оперуповноважений управління карного розшуку УМВС України у Хмельницькій області Ігор Возій. - Замість того, щоб зателефонувати своєму сину чи доньці, жертва одразу біжить у банк та переказує кошти на даний їй рахунок. Шахраї - хороші психологи, і досить добре орієнтуються по ситуації, направляючи розмову у потрібне для них русло.”
Також злочинці вміло користуються сайтами з оголошеннями про купівлю-продаж товарів.
“На одному із сайті оголошень шахрай розмістив оголошення, що продає трактор за 140 тисяч гривень. Потерпілому вистачило лише телефонної розмови, він переказав суму на рахунок злочинцю. Опісля шахрай просто не брав слухавку. В іншому випадку злочинець начебто хотів придбати товар, проте вийшло так, що жертва і рахунок надала, і пароль до картки, і код на транзакцію”, - пояснює схему шахрайства Ігор Возій.
Щоб виманити ваші персональні дані, зловмисники представляються працівниками банків.
“Телефонуючи, працівники банку ніколи не запитують персональні дані. Якщо буде необхідність підтвердження платежу, за допомогою різноманітних повідомлень банк попросить зателефонувати, щоб переконатися, що платіж здійснюєте саме Ви, а не хтось інший”, - пояснює керівник прес-служби “Приватбанку” у Хмельницькій області Валерій Іванюк. - Також не телефонуйте у відповідь на незнайомі номери телефонів, навіть якщо власники цих номерів представляються працівниками банку.”
Щоб уберегти себе від шахраїв, хмельничанам радять не розголошувати свої персональні дані, не просити незнайомих людей допомогти вам скористатися пластиковою карткою, ігнорувати смс-повідомлення з невідомих номерів про виграш у лотерею, при оплаті покупок в Інтернеті не розголошувати свій ПІН-код, CVV-код та паролі на підтвердження транзакції. Також, коли знімаєте кошти у банкоматі, будьте уважні, чи немає накладних клавіатури і карткоприймача.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую