ye-logo.v1.2

Губернаторське закляття Хмельниччини

Політика 5017
Фото: автора

Цьогорічні призначення голови Хмельницької облдержадміністрації здаються епопеєю, яка за будь-якого Президента розтягується чи не найдовше з усіх областей.

Протягом року Хмельниччина може стати рекордсменом по кількості керівників, які очолювали область. Зустріли 2014 рік ми ще з головою Хмельницької обласної державної адміністрації Василем Ядухою. А вже наприкінці січня, після складання ним своїх повноважень, в. о. Президента Олександр Турчинов довго, якщо зважати на революційні події, не підписував розпорядження про призначення когось на його місце. Як згодом з’ясувалося, цим «кимось» став мало кому відомий ударівець Леонід Прус. Всього через декілька місяців перебування на посаді та після ганебної втечі Леоніда Івановича, новообраний президент Петро Порошенко 25 вересня звільнив його. Але пан Прус ще майже протягом двох тижнів, до 6 жовтня, продовжував ходити на роботу.

Вже після звільнення окремі депутати обласної ради та відносно впливові політичні гравці називали кілька причин усунення з посади Пруса: «Тому що зганьбився на всю країну», «Через погані показники в роботі», «Не зміг стабілізувати ситуацію в області» тощо.

Джерела «Газети «Є», наближені до партійної верхівки, припускають, що причина звільнення ще й у тому, що «Леонід Іванович нібито спочатку був у всьому підконтрольний тодішньому нардепу Олександру Корнійчуку, а коли трохи вбувся на посаді, почав «грати у власну гру», що не дуже сподобалося головному на той час ударівцю Хмельниччини.

Та якою б не була причина, обов’язки голови ОДА вже виконував перший заступник Олександр Симчишин.

Але протягом усього цього часу, з моменту звільнення Леоніда Пруса, в кулуарах обласної, та й не лише, влади, активно почалося «висування» та обговорення кандидатів на «прусового наступника». І вже протягом трьох місяців «от-от» та «з дня на день» Президент призначає нового голову облдержадміністрації. Під кінець року про призначення заговорили з новою силою. Мовляв, «там, нагорі» вже домовилися, кому з політичних гравців дісталася область, адже квотний принцип призначення ніхто не відміняв.

Перших двоє кандидатів, про яких почали говорити чи не найшвидше, – це діючий заступник Хмельницького міського голови Анатолій Нестерук та депутат Хмельницької обласної ради, директор Чемеровецького солодового заводу ЗАТ «Оболонь» Михайло Загородній. Вони, нібито, навіть пройшли попереднє узгодження у столиці. Але згодом «сорока на хвості» принесла, що обоє «пролетіли». Так це чи ні – покаже час та розпорядження Президента, яке й поставить крапку в губернаторських плітках.

Не менше говорили й про колишнього (2005-2006 рр.) наймолодшого голову ОДА Олександра Буханевича. Кажуть, він теж пробував свої сили, тож чи не всядеться бува вдруге у губернаторське крісло? Поки не всівся, та й мови про нього ніби й нема.

За словами т.в.о голови облдержадміністрації Олександра Симчишина, залишитися на посаді та позбутися приставки «т.в.о.» пропонували навіть йому, за умови, якщо він «змінить політичну орієнтацію». Але свободівець переконує, що «тушкою» не стане.

Невдовзі після парламентських виборів розмови про очільника області зазвучали з новою силою, але змінили акцент з особистісного на політичний. З надійних джерел «у столиці» стало відомо, що за право призначити «свою людину» домовлялися відразу три політичні сили: Блок Петра Порошенка, Народний фронт та Самопоміч. Останні з цього списку, хоч і не мають на Хмельниччині зареєстрованого політичного осередка, але, за умови, якщо б Хмельниччину віддали їм, прислали б сюди одного із заступників Андрія Садового.

Тоді ж заговорили й одразу ще про двох кандидатів: представника «молодої генерації», кандидата у народні депутати на минулих парламентських виборах від Блоку Петра Порошенка по округу №193 Сергія Іващука та депутата Кам’янець-Подільської міської ради від Народного фронту Олександра Зайця. Тут, як стверджують знаючі люди, йде боротьба за область між Президентом та Прем’єр-міністром. Кому ж за квотами перепаде область, поки не відомо, адже голова облдержадміністрації – це «парафія» Президента, але за результатами парламентських перегонів першість у рейтингу Хмельницька область віддала команді Арсенія Яценюка – «Народному фронту».

Та поки всі ці прізвища, партії та кандидати залишаються лише предметами для пліток.

За останні кілька днів цього року Президент уже підписав кілька десятків указів про звільнення та призначення голів обласних та районних державних адміністрацій, а Хмельниччину чомусь знову обійшов увагою. Тим часом, до кінця року залишилося два дні…

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую