ye-logo.v1.2

Людмила Волос протягом зими вирощує на підвіконні кріп, петрушку та шпинат

Суспільство 5178
www.liveinternet.ru та з архіву редакції.
Фото: www.liveinternet.ru та з архіву редакції.

Знана на Чемеровеччині фітоцілителька черпає силу та здоров’я із трав, адже присвятила їх вивченню все своє життя.

 Навіть узимку її домівка більше нагадує оазу, а підвіконня в її хаті потопають у пряній зелені.
У хаті Людмили Волос із села Вівся Чемеровецького району завжди пахне травами. Вона, як тепер модно називати, – фiтотерапевт. Але вiд багатьох знахарiв, якi знаються на травах, відрізняється освiченiстю, адже має диплом, завірений Комітетом iз народної і нетрадиційної медицини Міністерства охорони здоров’я України. Крім того, пані Людмила цілий рік тішить своїх близьких свіжою пряною зеленню, яку вирощує не лише на городі, але й взимку на підвіконні. Жінка запевняє, що кріп, петрушка, шпинат, базилік, розмарин – це далеко не повний перелік запашної травички, яка без зайвих клопотів ростиме і взимку. Для цього вам знадобиться лише якісний грунт, агроволокно чи плівка та невеличке відро.
«Головне, щоб вікна виходили на сонячний бік»
«Уся зелень, вирощена в домашніх умовах, корисна для нашого здоров’я, адже містить вітаміни та мікроелементи, які нам так необхідні. Особливо в зимово-весняний період, коли люди потерпають від авітамінозу, – каже Людмила Володимирівна. – Тим більше, що вдома ви не використовуватимете «хімії» і тим самим вбережете себе від нітратів. Звісно, найкраще, якщо у вас є тепличка, вона для вирощування зелені – найоптимальніший варіант. Але цілком можна обійтися й без неї. Пряні трави спокійно ростимуть у невеличкому ящичку навіть на вашій кухні. Головне, щоб вікна виходили на сонячний бік. Найпростіше вирощувати петрушку. Її корінь можна перед заморозками викопувати просто із грудкою землі й садити в горщик. Дуже добре ростуть на підвіконні шпинат, кріп та листя салату. Їх висівають із насіння. Також можна посадити базилік, тархун, розмарин, крес-салат, чабер тощо. Навіть огірки! Єдине, що на підвіконні не ростиме – це квасок. Він примхливий і потребує кислого грунту. До речі, січень-лютий – це час подбати про майбутній врожай. Я уже планую братися до висаджування кореневої, листкової та черешкової селери, а також базиліку. Це такі культури, яким потрібно багато часу на достигання. Тому зручніше та перспективніше посіяти її насамперед у горщику або ящику, а потім пересаджувати у відкритий грунт».
З якісного насіння виросте хороша зелень
За словами пані Людмили, найкраще для «домашньої» зелені підходить компост. Ще слід подбати, щоб у тарі, в якій ростиме рослина, були знизу отвори. З ними травам не загрожує перезволоження. На дно ящика або відеречка бажано застелити поліетиленову плівку або агроволокно. «Насіння пряної зелені потрібно висівати поверхнево, не трамбуючи землю, – каже травниця. – Зверху затягнути харчовою плівкою. Зняти ж її слід лише тоді, коли з’являться перші сходи (можна час від часу обпорскувати рослини з розпилювача). Потім зелень потрібно поливати відстояною водою кімнатної температури. Частота поливу залежить від швидкості підсихання земляної грудки. З якісного насіння виросте хороша зелень. Я купую голландське, оскільки серед нашого, українського, нині трапляється багато підробок».

«Уся зелень, вирощена в домашніх умовах, корисна для нашого здоров’я», – каже Людмила Володимирівна.


На підвіконні можна посадити і «аптечку»
Практично всі рослини, які ростуть на підвіконні, корисні. Вони насичують простір киснем, очищають повітря від шкідливих домішок і пилу. Але деякі з них можна вирощувати як сировину для лікувальних відварів та настоянок. «Що ж до лікарських трав, то в домашніх умовах вони дещо втрачають свої цілющі властивості. Хоча деяку лікарську сировину можна виростити вдома без втрат, – каже пані Людмила. – І це не лише алое, каланхое та золотий вус. Можна садити в горщики і чорнобривці, м’яту, мелісу та навіть кропиву. Заборонено використовувати гербіциди. Не слід застосовувати і мінеральні добрива. Найкраще підходить компост. Важливо поливати часто, щоб уникнути висихання, але, разом із тим, намагатися, щоб грунт не промокав».

Фото з архіву редакції.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую