ye-logo.v1.2

У Хмельницькому показують химерні кактуси Аркадії Оленської-Петришин

Культура 4173

У художньому музеї відкрилася виставка творів художниці із діаспори.

Ще у 1990-х обласний художній музей започаткував проект, під час якого хмельничани знайомилися з творчістю митців діаспори. Цього разу музей презентував роботи українки із США Аркадії Оленської-Петришин. В експозиції — живописні полотна та графічні аркуші із серій «Фігуративний період», «Абстрактний період», «Ранні праці», «Флора-листя» та «Флора-кактуси». Найбільшу увагу привертають робити із останньої серії. Кактуси у виконанні Аркадії Оленської-Петришин яскраві і дивні, вони більше схожі на химерних живих істот, ніж на звичайні рослини.


«Художниця усе життя шукала себе, експериментувала у мистецтві. Відпустка у Пуерто-Рико, яку Аркадія здійснила разом з чоловіком у 1976 році, радикально змінила її творчість, кактуси стали основною темою її картин», - розповідає куратор виставки Людмила Сковерко.


Аркадія Оленська-Петришин (1934-1996) народилася на Тернопіллі, однак емігрувала разом із батьками до Америки. У 1963 році у Нью-Йорку вона здобула ступінь магістра з історії мистецтва, стала практикуючим художником. Аркадія брала активну участь у житті діаспори, бувала на Україні, і свої твори заповіла батьківщині. У 2004 році чоловік художниці Володимир Петришин передав картини заповіднику «Замки Тернопілля», де вони зберігаються і досі.


Ознайомитися із творчістю Аркадії Оленської-Петришин можна в Хмельницькому обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47). Виставка триватиме до березня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую