ye-logo.v1.2

Хмельничани дізналися, як святкують Маланку і Василя на Поділлі

Культура 4306

Гурт «Ладовиці» влаштували концерт, присвячений зимовим традиціям.

«Нарешті за стільки років ми зібралися, щоб присвятити цілий вечір саме зимовим традиціям, потішити наших друзів яскравим дійством та душевними піснями, - розповідає керівник молодіжного фольклорного гурту «Ладовиці» Ірина Телюх. - Не судіть нас надто суворо, адже ми не є професіоналами, але серця горять, хочеться творити і вкладати душу у свою справу».


Ось уже понад 20 років «Ладовиці» відтворюють пісенні традиції Поділля. Учасники гурту, а за цей час їх змінилося кілька поколінь, здійснюють етнографічні експедиції подільськими селами, де відшукують народні традиції і записують пісні. Цього разу «Ладовиці», як завжди, були на висоті. Цей дивовижний автентичний спів глядачі слухали із завмиранням серця, а після закінчення номерів бурхливо аплодували.


Крім «Ладовиць», глядачів тішили маленькі митці — учасники зразкового дитячого фольклорного ансамблю «Ладосвіти». А ще — гості з села Зелені Курилівці Новоушицького району та села Рогізна Кам’янець-Подільського району. Місцеві фольклорно-етнографічні колективи виконали колядки, щедрівки, продемонстрували, як у селах Наддністрянщини вітають господарів із святами, які побажання промовляють тощо.


«У нас в селі Маланку святкують наступним чином. Парубки збираються гуртом, обирають найкращого, якого одягають Маланкою, і йдуть у родини, де є незаміжні дівчата, - розповідають учасники колективу «Рогізнянка». - У хаті вони вчиняють неабиякий гармидер. Один шукає, чого б такого смачненького поцупити у торбу, інший намагається дівчину обійняти, третій — ущипнути. Ще один на дерев'яному саморобному коні гарцює і торгується з господарем. І тут вуйко Ілько як втне польку на скрипці. Хлопці виходять на вулицю, старший парубок бере Маланку до танцю, потім Маланка бере до танцю дівчину... Ось таку гарну дністровську традицію ми привезли вам».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую