ye-logo.v1.2

У Хмельницький привезли «куб життя»

Суспільство 4454

Спеціальна надувна подушка для стрибків з висоти допоможе рятувати життя людей на пожежах

 Хмельницький пожежно-рятувальний загін — перший в Україні отримав такий пристрій. Ще один «куб життя» є у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, але його більше використовують не для порятунку людей, а для навчання.

Рішення по придбання спеціальної надувної подушки прийняли депутати міської ради у липні, виділивши на це 203 тисячі гривень. «Рятувальну подушку виготовили у Польщі. Її ми називаємо «кубом життя», — розповідає начальник головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області Борис Болібрух. — Для чого він потрібен? У нас дуже багато п'ятиповерхівок, які будували у радянські часи і в яких не передбачені шляхи евакуації. Якщо пожежа стається на третьому-п'ятому поверхах, вийти звідти практично неможливо. І саме ця рятувальна подушка допоможе врятувати людей. «Куб життя» призначений для порятунку людей з висоти до 16 метрів. Таким чином ми робимо перший крок до запровадження європейських норм і стандартів рятувального спорядження, пожежної техніки». Пристрій має 2,3 метра у висоту, важить 123 кілограми й витримує вагу до 110 кілограмів. «Надути подушку можна за тридцять секунд, — розповідає про властивості пристрою генеральний директор підприємства «Пірена», яке привезло «куб життя» до Хмельницького, Олександр Грищенко. — Коли людина стрибає, подушка трохи здувається, зайве повітря виходить через спеціальні отвори. Потім потягом кількох секунд вона відновлює свої властивості і може приймати нову людину. Термін експлуатації «кубу життя» складає 15 років».

Для довідки. Торік на Хмельниччині сталося 911 пожеж, на яких загинула 51 людина. Кількість загиблих могла бути меншою, якби пожежно-рятувальні підрозділи мали подібне рятувальне спорядження.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую