ye-logo.v1.2

25 добрих справ медіа-корпорації «Є» (продовження)

Суспільство 4671

Добрі справи – це одна зі складових успіху Медіа-корпорації «Є», бо ми завжди їх робили спільно з вами, шановні читачі, та завдяки вам.

Ви нас підтримували, надихали та долучалися до усіх добрих справ, чи то піклування про братів наших менших, чи прибирання скверів, здійснення мрій чи будинок для біженців. А таких справ, за роки існування медіа-корпорації «Є» було чимало. Згадуємо те, що вже зроблено, щоб спільно з вами продовжувати творити добро і дарувати його один одному.

 

Рятували собак, котиків, черепашок


За 25 років роботи ми переймались долями не лише людей, а й різних тварин. За цей час редакція стала домівкою для багатьох котів, собак та навіть черепаху. А скількох ми ще разом із хмельничанами врятували?! Збирали гроші на стерилізацію, лікували, доглядали й знаходили турботливих господарів. Скільки їх було, зараз навіть важко підрахувати. Єдине знаємо точно: ми з вами, шановні читачі, ніколи не лишались осторонь, коли у біді наші чотирилапі друзі.

Оновили металевого космонавта у парку

Вирішивши зробити подарунок до дня народження рідного Хмельницького, 3 жовтня 2002 року працівники медіа-корпорації «Є» пофарбували металевого космонавта авторства Миколи Мазура, що у парку імені Михайла Чекмана. Завдяки зусиллям колективу медіа-корпорації та фарбі, яку надали хмельницькі фірми «Школяр» та «Вісла», а також магазини будматеріалів «Домовик» і «Крамниця», композиція отримала новий «костюм».

Журналісти-спостерігачі на президентських виборах 2004-го року

Під час президентських виборів 2004-го року журналісти медіа-корпорації «Є» майже у повному складі працювали спостерігачами на найпроблемніших виборчих дільницях області, де відбувалися масові фальсифікації. А потім – зробили спецвипуск, щоб читачі наших видань дізнались, де саме і хто порушує закон.

Подарували казку вихованцям Голенищівської школи-інтернату

У січні 2007 року працівники медіа-корпорації «Є» подарували казку вихованцям Голенищівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, що на Чемеровеччині. Це був не перший візит «Єшки» до сиріт цього закладу. Але того разу ми привезли дітям не лише зібрані читачами книжки, іграшки та солодощі, а й ляльковий театр, який став найкращим подарунком вихованцям інтернату. Діти були просто у захваті від вистави «Казка-ланцюжок», котру їм майстерно показали актори обласного театру ляльок Сергій та Лідія Корницькі.

Привозили зірок подільської естради у хмельницькі двори

Ракове, Гречани, Південно-Західний та інші мікрорайони Хмельницького влітку 2007-го долучились до святкування 15-річчя медіа-корпорації «Є», «не виходячи з дому». Для того, щоб взяти участь у веселих та цікавих конкурсах, поласувати смачним морозивом, отримати фірмові подарунки та послухати відомих подільських виконавців – Марічку Ясіновську, Анатолія Кальяненка, Андрія Романіді, Андраніка Алексаняна та Володимира Смотрителя – не потрібно було нікуди їхати: достатньо було лише спуститися до свого двору.

Путівник-довідник про замки та фортеці Поділля

Подільський край – багатий на пам’ятки історії, культури, архітектури. Зорієнтуватись у цьому вирі цікавих місць досить непросто. Саме тому влітку 2008 року для любителів подорожувати медіа-корпорація «Є» випустила «Путівник туриста по Хмельниччині», присвячений замкам та фортецям Поділля. На 52 сторінках цього видання можна знайти розповіді про Зіньківський та Сутковецький замки, Сатанівську фортецю, колишнє місто Збриж, що на Чемеровеччині, про палаци Кам’янеччини. Чимало із цих розповідей були опубліковані у спецвипуску однієї з газет медіа-корпорації – «Краєвиді». У «Путівнику туриста по Хмельниччині» вони були оновлені та систематизовані. Він допоможе розробити туристичний маршрут і більше дізнатися про минувшину Подільського краю. І це завдяки автору, заслуженому працівнику культури України, кандидату історичних наук Сергію Єсюніну.

Встановили на «Алеї закоханих» лавочку «Сімейної газети»

«Алея закоханих», що на вулиці Гагаріна (навпроти міського РАГСу), багата на цікаві та оригінальні лавочки – справжні витвори ковальського мистецтва. Їх, у рамках акції «Подаруй місту лавочку», встановили хмельницькі компанії та підприємці. Медіа-корпорація «Є» не залишилась осторонь такої ініціативи міської влади і, на честь десятиріччя «Сімейної газети», влітку 2010 року встановила на «Алеї закоханих» лавочку: з двома підковами, поєднаними символічним поцілунком чоловіка та жінки, які символізують сімейне щастя. Її, на замовлення медіа-корпорації «Є», виготовив місцевий коваль Олександр Біляєв, який і досі продовжує опікуватись своїм дітищем - час від часу ремонтує та підфарбовує.

Пам’ятна дошка на честь 20-річчя «Пробудження»

На честь 20-річчя газети «Пробудження» медіа-корпорація «Є» ініціювала встановлення пам’ятної дошки. З’явилася вона наприкінці 2009 року, на будинку, де розташовувалася колишня редакція видання, на вулиці Пилипчука, 43. Напис свідчив: «У цьому будинку у грудні 1989 року почала виходити перша на Хмельниччині незалежна газета «Пробудження». На відкриття дошки зібралися майже всі, хто двадцять років тому були причетними до випуску вільної преси.
«Як пригадаю ті роки… аж мурахи по шкірі бігають, – згадував перші номери «Пробудження» Павло Гірник. – Ми, може, і не зовсім усвідомлювали, що робили. Друкувалися спочатку в Прибалтиці, а згодом – у Чорткові Тернопільської області. Багато хто казав, що ми не уявляємо, що робимо. І ми справді не усвідомлювали того, що випускаємо».
На відкритті пам’ятної дошки Лев Бірюк пригадав, як їм працювалось на зорі «Пробудження». «Ми тікали з роботи, казали, що йдемо до стоматолога чи ще кудись, щоб вчасно видати газету, – згадував Бірюк. – Для мене ця газета багато значить. У перших номерах була вказана адреса моєї квартири. Пригадую, мій син робив уроки у кімнаті, а потім прибіг на кухню: «Там, там, у кімнаті…». На столі лежала половина цеглини. Сьогодні, я не знаю чи пішов би на те, щоб вказати власну адресу. Тоді ж ми розуміли: щось потрібно робити, аби змінити наше життя».
Нагадаємо, що «Пробудження» різко критикувало комуністичну владу, боролося проти добудови Хмельницької атомної електростанції. А вже згодом комерційний додаток з назвою «Є» переріс в обласне видання, з якого зародились інші видання медіа-корпорації.

Календар «Живе місто»

Наприкінці 2011 року медіа-корпорація «Є» випустила фотокалендар «Живе місто». В його основу лягли кращі фото, надіслані на конкурс, який з вересня по грудень 2011 року проводив журнал «Проскурівський телеграф». Участь у ньому брало чимало подільських фотографів, які представили власне бачення різних куточків улюбленого міста. Їхні роботи читачі мали змогу переглянути та оцінити на сайті газети «Є», а кращі з кращих увійшли до календаря. Розглядаючи його світлини, помічаєш, як змінювався Хмельницький, яким був процес його відродження-дорослішання-розвитку.

Отримавши чимало схвальних відгуків за календар «Живе місто», медіа-корпорація «Є» вирішила продовжити гарну традицію й наприкінці 2013 року випустила новий фотокалендар. Його створили на основі світлин місцевих фотографів, які зафіксували Хмельницький у різні пори року. А календар на 2015 рік творчій колектив медіа-корпорації «Є» вирішив зробити психологічно-естетичним. За основу взяли цитати відомих людей, які можуть підтримати у скрутну хвилину, адже добре слово завжди піднімає дух, а також роботи знаних подільських художників – Надії Борецької, Ігоря Севця, Олександра Куркчі, Ігоря та Олени Скорупських, Олександра Гуменчука, Леоніда Бессараби, Олександра Антонюка, Тараса Андрійчука, Неллі Павлової, Миколи Мазура та Володимира Петровського.

Фотоконкурс «Кумедна малеча»

У фотоконкурсі «Кумедна малеча», який журнал «Проскурівський телеграф» разом із фотостудією «Інша студія» проводили влітку 2012 року, взяли участь більше двох сотень фотокарток, які протягом двох місяців на адресу редакції надсилали читачі. Більшість з них були опубліковані на сторінках журналу, а 35 кращих оприлюднили на фінальній фотовиставці, яка проходила у приміщенні кінотеатру «Мультиплекс», що у торгово-розважальному центрі «Оазис».
Найкумедніші фото обирала уся «редакційна братія». Нелегкою виявилася ця справа, адже серед понад двох сотень фотокарток, на кожній з яких – унікальна, на думку автора, дитина, важко було обрати одну-дві. Однак конкурс на те й конкурс, щоб визначити переможців. Хоча у нашому випадку були переможці, але не було переможених, адже «засвітилися» усі діти – учасники конкурсу. Усі фотокартки ми розмістили у спеціальному фотоальбомі з однойменною назвою «Кумедна малеча» на сайті ye.ua у розділі «Фото/відео». Переважна більшість фото були надруковані на сторінках журналу, фіналістів показали на фотовиставці «Кумедна малеча», а найкращі, на нашу думку, отримали призи від спонсорів.

Будинок для біженців

У статті, яка вийшла влітку 2014 року у «Сімейній газеті», ми писали про родину Сасіних, які наприкінці зими змушені були залишити свій будинок у Криму, власну ферму, тварин і, взявши сімох дітей, подалися шукати порятунку в чужих краях. «Ми поспішали, – розповідала Зарема Сасіна, – бо події розвивалися дуже швидко, і «зелені чоловічки» оперативно захоплювали півострів. Чим усе могло закінчитися, невідомо. А у нас семеро дітей (наймолодшій дівчинці лише півтора року), і ми за них боялися».
1 березня 2014 року вони вже були в Києві, на Майдані, про який у Зареми залишилися найтепліші спогади... А потім сім’я переїхала на Хмельниччину. На їхню біду відгукнулися соціальні служби: надали притулок на Деражнянщині, на старій фермі, біля лісу, в малесенькій хатинці, де колись жили охоронці.
...Прочитавши у «Сімейній газеті» про поневіряння багатодітної родини, власник підприємства «Спільна справа» Анатолій Ушаков вирішив допомогти. Разом з друзями та знайомими зібрав більше 35 тисяч гривень і придбав для родини будинок з присадибною ділянкою у 25 соток. Щоправда, такій великій родині у ньому затісно, але там є грубка, тож зиму переживуть, а згодом збираються добудовуватися. Благо, що у них є янгол-охоронець в особі Анатолія Ушакова, який взяв Сасіних під свою опіку.
Так само завдяки Анатолію Георгійовичу родина з серпня отримує допомогу на дітей (до того часу, починаючи з березня, Сасіни отримали кошти лише один раз – 1468 гривень одноразової допомоги і ще 130 гривень). «Взагалі люди тут дуже хороші, – каже Зарема. – Я нікого ні про що не просила, а вони набирали відра картоплі, овочів і несли нам. І я їм дуже вдячна, адже ми, як з дому нічого не забрали, так і з будиночка з-під лісу приїхали з порожніми руками. І хоч ми живемо тут зовсім трошки, але відчуваю, що я вже в себе вдома».

Прибирали пляж

Дізнавшись про те, що громадська організація «Хмельницький молодіжний клубу розвитку» організовує прибирання міського пляжу, оголеного після спускання Південного Бугу, актив медіа-корпорації «Є» вирішив: треба помогти. І ввечері, після роботи, з десяток працівників редакції, озброївшись пакетами для сміття та рукавицями, вирушили на прибирання хмельницького пляжу та прилеглої території. Кілька годин активної роботи – і ця місцина стала на десять пакунків сміття чистішою.

«ПТ» на АТО»

У рамках благодійної акції «Скільки не шкода» у вересні-жовтні цього року працівники медіа-корпорації «Є» продавали оновлений примірник журналу «Проскурівський телеграф» за символічну ціну. Загалом хмельничани придбали 827 примірників журналу за 5 653 гривні. Ці гроші пішли на придбання термобілизни для наших земляків-військових.

Майстер-класи

Навчання азам хенд-мейду (ручної роботи) – це можливість не лише опанувати щось новеньке, а й зробити свій внесок у перемогу України. Цим керувались у медіа-корпорації «Є», коли з вересня цього року, спільно із Подільським тренінговим центром, почали організовувати майстер-класи для дорослих й маленьких подолян. А за виручені від них кошти – закуповувати термобілизну для військових у зоні АТО. Загалом за чотири місяці провели сім майстер-класів: з виготовлення ляльки-мотанки та шість – із декупажу (техніки декорування різних предметів), завдяки яким зібрали більше чотирьох тисяч гривень. Та цього не було би без вас, наші шановні читачі, рекламодавці, партнери, одним словом, наші друзі.
Свята і знаменні дати мають властивість минати, але життя триває, а разом із ним з’являються все нові і нові люди, які потребують нашої з вами допомоги і підтримки. Найбільше добрих справ свідомих українців зараз потребує наша країна, тому – гуртуймося і разом до перемоги!
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую