ye-logo.v1.2

Мобілізація в деталях: про призов дівчат, демобілізацію, забезпечення та волонтерів. Частина 2

Суспільство 8145

Ми подаємо другу частину відповідей військового комісара Сергія Присяжнюка на запитання читачів газети «Є» щодо мобілізації.

Першу частину відповідей на запитання під час гарячої лінії читайте за цим посиланням.
Анна, Хмельницький: «Мені потрібно поїхати з сином 1991 року народження на операцію очей в Росію. З якими документами я можу виїхати?»
"З тими ж, що й за кордон. Вам потрібно буде взяти довідку про виїзд за кордон. Це питання має бути вирішено однозначно позитивно".

Журналіст: «Чи правда, що в зону АТО поїдуть мобілізовані, а призвані на строкову службу на Сході служити не будуть?»
«В зону АТО поїдуть ті, хто буде підготовленим. Поки що про призовників мова не йде. Тим паче, що президент запевнив, що військові строкової служби у зону АТО залучатися не будуть».

Галина, Славутський район: «Мій чоловік має 35 гектарів землі, у нас 10 корів, 3 бички і 30 свиней. Якщо він піде в армію, хто це все буде обробляти, хто навесні засіє землю? Ми працюємо вдвох з чоловіком, маємо власну землю і ще взяли в оренду».
«Згідно з чинним законодавством ваш чоловік, якщо він підпадає під критерії мобілізації, буде призваний і піде служити. Хто буде працювати? Ви, допомагатимуть діти, знайомі, родичі. Але до мобілізації ми підходитимемо з розумінням. До прикладу, якщо в сільськогосподарському підприємстві є два комбайнери, то обох до армії не візьмемо, а лише одного. І у вашому випадку потрібно розібратися індивідуально і вирішити, щоб було корисно і для держави, і для людей».

Галина, Хмельницький район: «Мій син перебуває у зоні АТО (пос. Новотроїцький). 7 лютого у нього весілля. Його обіцяли відпустити, а тепер сказали, що він зможе приїхати лише 6-го вночі. Що мені робити?»
"Вам потрібно негайно звернутися до військового комісаріату. Комісар дасть телеграму в частину і його відпустять. Якщо виникнуть запитання, я дам комісару особисту вказівку і ваше питання буде вирішено".

«Карабін», м. Хмельницький: «Мене призвали у першу хвилю мобілізації, потім демобілізували. Згодом я пішов у добровольчу структуру, яку підпорядкували МВС, і звільнився. Зараз мені знову прийшла повістка. Мене цікавить: у нас що, воюють одні й ті самі?»
«Ми це запитання вирішимо. Правильно ви говорите: служити повинні всі, а не одні й ті самі. Я вибачаюся, що вам прийшла повістка. В нас дуже великий об’єм завдань і, можливо недогледіли, що ви вже були в зоні АТО. Я вам обіцяю: ви призвані знову не будете».

Оля Орлова, Запитання з сайту газети «Є»: «Хлопцю 29 років, інвалід з дитинства ІІІ групи, бронхіальна астма. Чи мають право його мобілізувати?» іще одне запитання: «Якщо хлопцю 27,5 року, за станом здоров’я до армії його не взяли. Є акти медкомісії, яку він проходив в 2011 році. Чи можуть його мобілізувати, якщо стан здоров’я не покращився?»
"Ми з цим питанням розберемося. Є медична комісія, яка зараз дуже жорстко відбирає: якщо є відхилення по здоров’ю, людину не мобілізують.
Стосовно іншого запитання, то якщо людина не придатна до військової служби, то його не візьмуть. Якщо ж обмежено придатний, то буде проведена перекомісію і підтвердиться, що він не придатний, то його не мобілізують. Якщо ж підтвердиться, що придатний, то піде згідно чинного законодавства".

Олександр, м. Хмельницький: «Коли почалася перша хвиля мобілізації, то були випадки, що призваним не видавали ані бронежилетів, ні касок. Чи зараз мобілізованим видають все екіпірування?»
«Я впевнений, що є все: і форма, і екіпірування. Без цього нікого не направлять до АТО. Колись Україна не мала ні бронежилетів, ні касок. Точніше каски були, але не такі, як всі хочуть. Але завдяки волонтерам, діям президента, допомозі з-за кордону, ми маємо достатньо бронежилетів, касок, військового спорядження. Ніхто без екіпірування не піде воювати».

Світлана, м. Хмельницький: «Якщо буде введено військовий стан, чи призиватимуть військовозобов’язаних дівчат з Луганської області?» і ще одне: «Чи можуть дівчата йти добровольцями? Які до них вимоги?»
Можливо й будуть. Але всі жінки призиваються за власним бажанням. Скажу вам, що є чимало патріотично налаштованих дівчат, які хочуть служити у збройних силах України (ЗСУ) за їхніми військовими спеціальностями. В першу чергу – медичні працівники. Але до дівчат такі ж вимоги, як і до чоловіків, і вікова категорія теж «до 60».

Галина Андріївна, Полонський район: «Мій онук вже служить чотири місяці. Коли вже буде демобілізація?»
«Демобілізація почнеться з 18 березня».

Людмила, м. Дунаївці: «Людина живе за кордоном, має документи на постійне місце проживання. Які її дії стосовно військкомату?»
«Прийдіть у райвійськкомат, і вам все розкажуть. Питання вирішиться позитивно для вас».

Наталя Сапожник, запитання з сайту газети «Є»: «Чому в Україні проводять мобілізацію, хоч військовий стан не запроваджений?»
«Військовий стан і мобілізація — різні поняття, ніякого відношення військовий стан до проведення мобілізації не має. Тому усе проводиться законно».

Журналіст: «Строковики після проходження служби звільняються у запас. Але залишаються військовозобов’язаними. Чи не станеться так, що одразу після військової служби їх призвуть в АТО?»
«Одразу – ні, але в подальшому це можливо, через рік після демобілізації зі строкової служби. Але ми сподіваємося, що конфлікт вирішиться найближчим часом, і їм не доведеться воювати».

Журналіст: «Кожна хвиля мобілізації проводиться для того, щоб замінити людей з АТО. Ті, хто приїжджають зі Сходу, звільняються у запас чи знову стають військовозобов’язаними і через деякий час можуть ще раз потрапити у зону АТО?»
«Обов’язково демобілізованого знову ставлять на військовий облік, адже це люди, які мають бойовий досвід. А про направлення в зону АТО все буде вирішуватися індивідуально. Але не можуть одні люди постійно воювати, а інші відсиджуватися вдома».

Саня, сайт газети «Є»: «В хлопця вища агрономічна освіта, в армії не служив, вік 33 роки військового стажу та досвіду взагалі немає, чи підпадає він мобілізації і в яку чергу?»
«Підпадає. Якщо він за станом здоров’я проходить і він буде потрібний для збройних сил, його призвуть і направлять до навчального центру. Там він навчиться військової спеціальності».

До речі, продивитися повну версію або ж прослухати «гарячу лінію» у запису можна за цим посиланням.

Нагадуємо також, що найпростіше знайти УСІ новини, що стосуються мобілізації та «гарячої лінії», за тегом «мобілізація» або ввести це слово у пошуковик на сайті.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую