Гаряча тема:
- Війна
«Розсаду ми вирощуємо в парниках на кінському гноєві», —
ділиться городниця із села Прислуч Полонського району Іванна Білоус
Добре, що люди навчилися спостерігати за процесами в природі й призвичаїлися застосовувати її «секрети» в повсякденному житті. Особливо це стосується городництва та садівництва. Адже деякі знання передаються з покоління в покоління і завдяки цьому фермери збирають багаті врожаї без особливих зусиль. Один із таких природних процесів ось уже понад 20 років використовує родина Білоусів. Городники вирощують розсаду у парниках лише на кінському гноєві й запевняють, що кращого підживлення для майбутніх овочевих культур не існує. «Закладання таких парників потребує досвіду, який формується не рік і не два, – каже Іванна Білоус. – Наша ж родина завдячує цим методом дідусеві Івану Білоусу, який змалку знав усі ці секрети й навчив нас».
«Закладати парники починаємо наприкінці лютого-на початку березня»
За словами пані Іванни, гній у великій кількості має здатність виділяти тепло. В народі ще кажуть: «гній горить». Але найбільше це притаманно кінському гноєві. «Всередині кагату кінського гною, який «загорівся», температура може сягати 60°С, – запевняє городниця. – Ось саме таке тепло й використовується в парниках для підігріву грунту. Ми живемо в селі і, звісно, тримаємо коней – тому цього органічного багатства у нас за зиму назбирується вдосталь. А якщо не вистачає, то купуємо в сусідів. Також з осені заготовляємо багато соломи і грунт у парники.
Закладати парники починаємо наприкінці лютого-на початку березня, коли зазвичай земля ще вкрита снігом. Місце спочатку очищаємо від снігового покриву, робимо розмітку. Далі краї парників встеляємо соломою заввишки приблизно 40-60 см та завширшки 50 см. Центр притрушуємо також соломою. А тоді вилами почергово протрушуємо гній, солому. Гній на момент закладання парників має «горіти». Ознакою цього є пара та прілий запах, який йде від купи. Загальна висота шару гною – 40 см, соломою лише злегка прикидаємо, тому орієнтовна висота парника виходить 0,5 м. Верхній шар має бути з гною. Наступний етап – виставляємо дерев’яні короби (висота стінки 30 см) і накриваємо їх віконними рамами. Зверху вся конструкція накривається поліетиленом та великим шматком сукна, боки щедро обкладаються соломою».
Якщо лютують морози, лийте у парник окріп
«Добре, коли в дні висаджування розсади погода радує відлигою – тоді парники починають «горіти» за 4-7 днів, – каже пані Іванна. – Але останніми роками в цю пору лютують морози, тому доводиться втручатися і допомагати процесу. Для цього слід розкрити парники і налити окріп (десь 2-3 відра) у короб, але не по всій площі, а в 1-2 місцях. Потім швиденько парник закрити й зачекати ще декілька днів. Коли вони починають парувати, ми ногами добряче витоптуємо всередині коробів, дно щедро встеляємо тирсою, а на верх уже заносимо землю. Важливо, щоб шар землі був не тоншим 8 см (в ідеалі 14 см). Спеціальним дерев’яним маркером витискуємо рівчачки, в які сіємо насіння ранньої капусти, перцю, баклажанів, помідорів, селери та квітів. Рівці притрушуємо (окрім тих, де посіяли селеру) пересіяною на ситі землею, злегка приплескуємо дерев’яною дощечкою, поливаємо теплим розчином «Фітоспорину» і все добре вкриваємо.
А далі починається найцікавіше: ми стежимо за температурним режимом, адже для проростання кожної рослини він різний. Капуста, до прикладу, при температурі 36-40°С зійде за три дні, а насіння пасльонових при такій температурі може випріти, їм для проростання потрібно 28-30°С тепла та від 7 до 14 днів, залежно від культури. Щойно починають із землі прокльовуватися паростки капусти, температуру в парнику знижуємо до +16°С, тоді розсада не витягується і росте цупкою, наче дубочки. Перці й баклажани комфортно ростуть при +25°С».
«Розсаду поступово потрібно загартовувати, а за 2 тижні до висаджування в грунт взагалі залишити без укриття», – ділиться городниця Іванна Білоус.
«Спочатку висівайте перець і баклажани, а через два тижні – помідори»
За словами родини Білоусів, позитивно впливають на ріст розсади такі звичні городникам агроприйоми як прополювання та розпушування грунту в міжряддях. До того ж розсаду поступово потрібно загартовувати, а за 2 тижні до висаджування в грунт взагалі залишити без укриття, щоб ночувала під зоряним небом і звикала до сонця. «Наш досвід навчив нас спочатку висівати перець і баклажани, а через два тижні – помідори, – ділиться Іванна Білоус. – Оскільки останні швидше сходять і мають стрімку силу росту. І якщо їх посіяти в такі теплі парники на кінському гноєві зарано, то розсада помідорів швидко витягнеться і переросте (що призведе до зменшення врожаю).
Хочеться відзначити, що під такі парники у нас є постійне місце. Першокласний перегній тут утворюється за один сезон, який ми восени розвозимо по грядках.
Останні роки для поливу розсади в наших парниках користуємося біологічними препаратами, такими як «Фітоспорин», «Мікосан», «Емочки» (попереджують та захищають від грибків на грунті, й особливо від «чорної ніжки»). Дуже сподобалися «Гумісол», «Ріверм», «Гумат калію», «Азот офіт» тощо. Рослини завдяки їм здорові та набирають зелену масу просто на очах».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: