ye-logo.v1.2

Частіше вставайте зі стільця

Здоров'я 4540
«Для чоловічого здоров’я дуже корисні прогулянки пішки», – радить Олександр Білик.
«Для чоловічого здоров’я дуже корисні прогулянки пішки», – радить Олександр Білик.. Фото: Дмитра Скрипника

Деколи лише зміна способу життя допоможе чоловікові позбутися неприємного захворювання – простатиту. Але лише на початку хвороби

  Простату образно називають «другим серцем» чоловіків. Тож недарма негаразди із цією залозою завдають не лише фізичних, а й моральних страждань. За статистикою, майже двадцять відсотків українських чоловіків від 20 до 60 років хворіють на простатит. Про причини захворювання та методи профілактики розмовляємо з лікарем-урологом Хмельницької поліклініки № 1 Олександром Біликом. –
Олександре Миколайовичу, що це за хвороба – простатит?
– Взагалі хронічний простатит – це не діагноз, а термін, який включає у себе досить широкий спектр різних патологічних змін у передміхуровій залозі та нижніх сечовивідних шляхах. Але у народі усі ці зміни об’єднують в один термін.
– Чому виникає простатит? Які його симптоми?
– Причин виникнення хронічного простатиту теж дуже багато. Серед основних – застійні процеси в органах малого тазу та простаті. Що цьому сприяє? Наш спосіб життя: гіподинамія, нерегулярні статеві стосунки. Також причиною розвитку хвороби можуть бути інфекції, які передаються статевим шляхом, гіперта гіпоактивність сечового міхура, гормональний дисбаланс тощо. Найчастіше пацієнти скаржаться на біль внизу живота, у промежині, який може віддавати у зовнішні статеві органи, у ділянку заднього проходу. Також може спостерігатися часте нічне сечовипускання, утруднене сечовипускання.
– Які обстеження доведеться пройти?
– Для встановлення діагнозу обов’язково потрібно зробити ультразвукове обстеження передміхурової залози та сечового міхура, пальцеве ректальне обстеження, аналіз та бактеріологічне дослідження простатичного секрету. Якщо потрібно, лікар призначить додаткові обстеження.
– Чим загрожує простатит, якщо його не лікувати?
– У першу чергу – статевими і репродуктивними порушеннями.
– А якщо це чоловік старшого віку, і ні статеве життя, ані майбутні діти його не цікавлять?
– У старшому віці на фоні простатиту може розвинутися аденома передміхурової залози.
– Зараз можна побачити багато реклами, як вилікувати простатит без особливих зусиль – за допомогою біодобавок, лікувального чаю...
– Оскільки хвороба поліетіологічна, спричинена багатьма факторами, при лікуванні однією пігулкою чи чаєм не обійтися. Лікування призначається з урахуванням результатів обстежень та відповідно до діагнозу. Крім прийому медикаментів, потрібно скоригувати спосіб життя.

– А як це зробити?
– Насамперед – збільшити свою активність. Адже малорухливість, гіподинамія – один з провокуючих факторів розвитку хвороби. Якщо ваша робота пов’язана з тривалим сидінням, час від часу вставайте зі стільця. Прості вправи – присідання, пересування на сідницях, напруження м’язів заднього проходу – допоможуть поліпшити кровообіг у зоні малого тазу. Корисна ходьба, просто пройдіться пішки на роботу та додому. Також врегулюйте свої статеві стосунки. У жодному разі не перетримуйте сечу. Вчасно лікуйте статеві інфекції. Харчування має бути збалансованим, але менше вживайте спецій, прянощів, гострих страв, бо вони погіршують відтік венозної крові і сприяють застою крові. Якщо чоловік звернувся на самому початку хвороби, то, можливо, лише зміна способу життя, збільшення фізичної активності, без будь-яких медикаментів, допоможуть одужати. Але, на жаль, зараз все більше пацієнтів спочатку лікуються різними методами, вичитаними в інтернеті, і до лікаря приходять, коли терпіти вже несила. Запам’ятайте: так ви шкодите лише собі, бо інтернетні рекомендації допомагають рідко, і все одно доводиться йти до уролога. А лікування буде тривалішим.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую