ye-logo.v1.2

Якби рак болів, це було би дуже добре

Здоров'я 4225
«Безпричинного раку не буває», – каже Леонід Бриндіков.

Але біль з’являється вже на пізніх стадіях хвороби

 Щороку у 160 тисяч українців виявляють рак, а 90 тисяч помирають від цієї хвороби. Злоякісні новоутворення вражають кожного четвертого українця і кожну шосту українку. Наша країна посіла друге місце в Європі за темпами поширення цієї страшної хвороби. Чому вона виникає, чи можна від неї захиститися? Які шанси на одужання мають сьогодні онкохворі? Про це ми запитали у головного лікаря обласного онкодиспансеру Леоніда Бриндікова.
– Леоніде Миколайовичу, чи багато онкохворих у нашій області?
– Таких хворих на Хмельниччині 29 тисяч. За два роки їхня кількість зросла на дві тисячі. Близько 53 відсотків людей звертаються до нас на ранніх стадіях хвороби. А це означає, що їхнє лікування буде успішним, а у фінансовому плані дешевшим. Прогнози для таких хворих досить втішні, принаймні більшість можна вилікувати.
– Рак не з’являється нізвідки?
– Так, до нього призводить багато факторів, безпричинного раку не буває. Приміром, до групи ризику щодо раку молочної залози належать жінки, які робили аборт, не годували дитину грудним молоком, не народжували, невчасно лікували гінекологічні хвороби, курили. Взагалі якщо в родині є курець, то ризик захворіти на рак в усіх членів цієї родини значно зростає. Врахуйте екологічну ситуацію, наслідки Чорнобильської катастрофи. А яке у нас харчування? Хіба може курка вирости за місяць? А зараз, нагодована сучасними кормами, запросто виростає. А ми їмо те м’ясо. Так з’являються передракові стани, на які ми не звертаємо уваги.
– А що скажете про сучасні засоби миття посуду?
– Онкологи взагалі проти того, щоб посуд мили такими засобами. Щоб змити з тарілки залишки засобу для миття, її потрібно полоскати не менше 15 разів. Хто це робить? А такий засіб негативно впливає на ротову порожнину, травний тракт. І якщо користуватися ним постійно, це може стати провокуючим фактором розвитку раку ротової порожнини, стравоходу, шлунка.
– Що ж робити для профілактики?
– Все дуже просто: ведіть здоровий спосіб життя. І у цивілізованому світі якраз основну увагу приділяють профілактиці хвороб. Хто був за кордоном, мабуть, бачив, скільки там спортивних майданчиків, на яких стоять безкоштовні тренажери, де може займатися кожен бажаючий. Також дуже важливі профілактичні огляди. А ще – дотримуйтеся принципів здорового харчування, якомога менше використовуйте «хімії». Хочу декілька слів сказати про користь сауни. Відомо, що висока температура не дає розмножуватися раковим клітинам. Вони не витримують 43-45 градусів. Так розігріти організм ми не можемо, але прогрітися у сауні не завадить. Сауна, лазня і навіть звичайна ванна будуть корисними, якщо ви не маєте серцево-судинних захворвань.
– Одним з пунктів профілактики раку Ви назвали здорове харчування. На які продукти порадите звернути увагу?
– Раціональне харчування – один з методів не лише профілактики, а й лікування. Тут можна звернутися до порад довгожителів. Приміром, одна з них ніколи не їла вчорашню їжу. І це дуже правильно. А як робимо ми? У неділю варимо каструлю борщу, а потім цілий тиждень його їмо. Дехто відмовляється від м’яса. Але воно потрібне організму, хоча не щодня. Рідше їжте свинину, частіше – телятину, курятину, м’ясо індички. Готуйте страви зі свіжого, а не із замороженого м’яса. Взагалі усі продукти мають бути свіжими, а не замороженими-розмороженими. На ракові клітини згубно діє кисле середовище. Навіть є приклади зцілення від раку завдяки тому, що людина пила огірковий розсіл, їла квашену капусту. Я рекомендую і хворим, і здоровим щодня їсти хоча б трішки квашеної капусти чи пити капустяний сік. Звісно, це не панацея, але раціональне зерно у цьому є. А от солодке середовище, навпаки, сприяє розвитку ракових клітин. Також не змішуйте докупи різні продукти. В ідеалі за раз треба їсти один продукт. Якщо ви їсте м’ясо з хлібом, то це вже шкідливо. А коли під час застілля «напихаємося» різними продуктами, то це взагалі удар по організму, насамперед по підшлунковій залозі. Більшості дорослих людей не потрібне молоко. А от кисломолочні продукти, навпаки, дуже корисні. Особливо кефір.
– Які симптоми сигналізують про рак?
– Якби при раку щось боліло, це було би дуже добре. Але, на жаль, симптоми з’являються уже на пізніх стадіях. Тому повторю, що єдина можливість застати хворобу на самому початку – періодично проходити профілактичні огляди.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую