ye-logo.v1.2

На Хмельниччині даішників "озброять" терміналами для сплати штрафів

Суспільство 2314

Усього в області має бути 47 таких пристроїв, 27 з яких уже є у приміщеннях Державтоінспекції, а 20 мають встановити у патрульних автівках.

У Хмельницькій Державтоінспекції випробовують чергове нововведення — оплату штрафу одразу на місці порушення за допомогою платіжних терміналів. За словами інспекторів ДАІ, завдяки цьому можна не витрачати час на похід у банк, не стояти в чергах, а розрахуватись карткою без готівки. Нині в області є уже 27 терміналів у стаціонарному режимі, а ще 20 будуть встановлені у службових автомобілях з метою оплати штрафу карткою порушника прямо на дорозі.
“Зручність цього приладу у тому, що водій у першу чергу економить час. Якщо є платіжна картка, можна розрахуватись на місці порушення, не йти в банк, не витрачати час на пальне і не стояти в чергах. Якщо ж водій не бажає одразу платити штраф, то може це зробити впродовж 15 днів у банку”, - пояснює начальник сектору адміністративної практики обласного УДАІ Геннадій Сибіга.

Термінали встановлюють у рамках спільного проекту “Ощадбанку” і Департаменту ДАІ. По всій Україні даішниками уже використовується близько тисячі таких пристроїв.
“Термінали досить зручні у використанні, спеціально для підрозділу ДАІ було закуплено нові пристрої, які поєднують у собі високий рівень безпеки та надійності, - розповідає начальник відділу платіжних карток “Ощадбанку” Наталія Шимко. - Термінали мають можливість приймати картки міжнародних платіжних систем MasterCard та VISA, емітованих будь-яким українським банком.”
За словами Наталії Шимко, оплата штрафів проходить аналогічно будь-якої іншої оплати. Якщо водій визнає порушення, він може сміливо оплачувати штраф. Кошти надходять наступного дня на відповідні рахунки казначейства.
Інспекторам ДАІ провели навчання та показали, як правильно користуватися терміналами. Дехто з них уже спробував нововведення в дії. Справа відповідальна, адже кожна помилка даішника може викликати сумніви у водіїв у доцільності використання пристроїв.
“Я вже спробував користуватися цим терміналом, впорався одразу. Водіям подобається. Це справді дозволяє заощадити час”, - каже старший інспектор ДАІ Олянін Віталій.

Інспектор на місці порушення вводить суму у гривнях, серію і номер протоколу. Потім має бути підтвердження і квитанції, одну з яких отримує водій, іншу прикріплюють до протоколу. За словами даішників, порушник може попросити навіть кілька копій чека.
“За законодавством, працівник ДАІ може на місці прийняти максимальну суму штрафу — 850 гривень за керування транспортним засобом без реєстраційних документів”, - додає старший інспектор ВДАІ Кам’янця-Подільського Віталій Чабан.
Якщо у водія немає пластикової картки, йому видають копії протоколу і постанови з печаткою, далі впродовж 15 днів штраф потрібно оплатити. Якщо цього не зробити, постанову направлять до державної виконавчої служби на примусове стягнення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую