ye-logo.v1.2

«Твоя країна» у Хмельницькому: як розвіяти міф про базарне місто (ФОТО)

Суспільство 3752
надані організаторами (автор фото Сергій Аніськов).
Фото: надані організаторами (автор фото Сергій Аніськов).

Протягом чотирьох днів учасники проекту побачили і спробували багато цікавого: ходили по битому склу, займалися тай-бо, слухали органну музику.

Нагадаємо, що у Хмельницькому вперше відбувся проект «Твоя країна», у якому взяла участь молодь з різних куточків України. Хмельницький молодіжний клуб розвитку спільно з іншими організаціями та спонсорами влаштував для гостей чотириденну програму, під час якої вони не лише познайомилися з визначними місцями міста, а й з культурним життям, різноманітними ініціативами та талановитими людьми. Наприклад, учасники проекту послухали орган в обласній філармонії та сучасну поезію у анти-кафе, посиділи у кріслах депутатів у міськраді, стали зірками телепередачі та моделями фотосесії, спробували свої сили у тай-бо (напрямок фітнесу, що поєднує спорт і бойові мистецтва — прим. авт.) тощо.


Цікавим також видався фотоквест, під час якого якого молодь за старовинними фотографіями шукала будівлі в місті і фотографувала їх сучасний вигляд.

А найсильніші емоції викликав сеанс гештальт-терапії (практичний метод психології), під час якого учасники вчилися ставити цілі та заради їх виконання наважуватися на екстремальні дії — ходили по битому склу. Найвідчайдушніші навіть стрибали чи лягали на уламки.


«Тепер я знаю, що історична назва міста — Проскурів, що тут є цікавий музей фотомистецтва, де зібрані найрізноманітніші фотоапарати, як старовинні, так і сучасні. Знаю, що тут є що подивитися і куди піди, а головне, що тут мешкають хороші люди», - ділиться враженнями Герман Демидов із Черкас.
Анастасія Бенько із Запоріжжя запам'ятала виставку у дитячій школі іконопису «Нікош», куди учасники проекту завітали під час екскурсії центром міста.

«Мене вразило, що діти, у яких немає великого життєвого досвіду, створюють такі прекрасні ікони, - каже Анастасія. - Організатори нам показали, що незважаючи на невелику кількість історичних об'єктів, місто може бути цікавим для мандрівників своїми подіями та ініціативами, наприклад, тією ж шафою для буккросингу (рух вільного обміну книжками — прим. авт.), яку встановили у парку Франка».


«За чотири дні я навіть не була на ринку, про що зовсім не шкодую. Тепер ярлик Хмельницького як базарного міста зник. Я знаю, що тут є багато цікавого, наприклад, орган, якого я до цього ніколи не чула, - ділиться враженнями Юлія Зенц із міста Рожище Волинської області. - А ще мені сподобалася реакція людей. Коли ми всім гуртом співали у тролейбусах, нам не робили зауваження, а навпаки — підспівували і підтримували».
Учасники «Твоєї країни» не лише сприймали інформацію, а й ділилися своїми ідеями. Вони вигадували міні-проекти, про які читайте у наступних публікаціях.


Організатори теж залишилися задоволені. Незважаючи на те, що подібний захід влаштовували вперше, все пройшло злагоджено і без затримок. Це підтверджують численні позитивні відгуки учасників.
«За чотири дні усі дуже здружилися і отримали купу вражень. Ми вже в очікуванні наступних проектів, коли зможемо запросити у наше місто нових людей. Вперше організовувати проект було найважче, тепер ми маємо певний досвід», - каже координатор проекту у Хмельницькому Владислав Гребенюк. - Влаштувати наступний заїзд учасників «Твоєї країни» у Хмельницький плануємо у червні — під час екофестивалю «Green Fest».


У активістів є ідея популяризувати місто не лише серед мешканців інших регіонів, а й серед подолян. Наприклад, влаштовувати раз на місяць безкоштовні екскурсії історичним центром Хмельницького.


До речі, хмельничани можуть подавати заявки на участь в аналогічних проектах в інших містах України. Детальнішу інформацію про проект та розклад заїздів читайте на сторінках «Твоєї країни» у соцмережах.

Фото надані оргнізаторами (автор фото Сергій Аніськов).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую