ye-logo.v1.2

У Хмельницькому триває боротьба за місце… на асфальті

Суспільство 4541

Правоохоронці Хмельницького знову взялися за попередження продавців і штрафи.

«Війна» між торговцями на стихійному ринку, що по вул. Кам’янецькій, навпроти обласної філармонії у Хмельницькому триває роками. Продавці згодні, що торгувати продуктами з асфальту не можна, але перейти на інше місце не погоджуються. Правоохоронці 25 березня провели роз'яснювальну роботу з торговцями, попередивши про покарання за торгівлю з рук у невстановлених місцях. За кілька днів кажуть, будуть штрафувати.
Більшість продавців обурювалися, кажуть: знаємо, що торгувати з землі не можна, але на ринок не підемо, бо там усім не вистачить місця (за кілька десятків метрів від стихійного ринку знаходиться ринок «Ранковий» - авт.).

Глас народу

Хмельничанка Наталія на стихійному ринку торгує вже протягом 20-ти років. Продає фрукти і овочі з паперових ящиків під широкою парасолькою.
«На цьому ринку є територія, яку можна забудувати прилавками. Але їх треба зробити нормальними, дотримавши всіх необхідних умов. Гроші люди згодні платити, але для цього треба побудувати функціональні прилавки. Тих кілька споруджених рядів в середині ринку не зможуть помістити й третину продавців. Столи зроблені страшно вузькими, місця не вистачає, товар немає куди покласти. Тому й вимушені так працювати. А керівництво ринку навіть громадські туалети не може нормально забезпечити людям. Роблять вони лише до 14.00, а ринок працює до 17.00», - розповіла продавчиня.

Пані Марія двічі на тиждень на ринок привозить продавати городину і різноманітні консервації власного приготування. Весь її товар поміщається у п'яти пакетах і невеликому мішечку з картоплею.
«Зрозуміло, що продаж продуктів у такий спосіб не відповідає жодним санітарним нормам, але гроші заробляти якось треба. Якщо будуть облаштовані спеціальні місця для торгівлі, я згодна платити гроші. Але питання: чи всім вистачить прилавків? Адже людей з районів приїздить все більше, а ще й перекупників вистачає!» - зазначила жінка.
Продавець Юрій впевнений, що нічого не зміниться і люди як стояли на алеї, так і будуть стояти: «Керівництво ринку не дасть розбудувати нормальні місця для торгівлі. Скільки раз це питання піднімалося і ніяких результатів не приносило. Та й люди звикли на цьому місці продавати і купувати, так що ніхто звідси не посунеться. Я знаю, що ситуація не правильна і продавати продукти з землі не можна, але найближчим часом нічого не зміниться».


Не менше обурюються ситуацією, що склалася мешканці будинків біля яких розташувався стихійний ринок. За словами Антона Камінського, жителя однієї із багатоповерхівок на вулиці Гагаріна, через стихійну торгівлю мешканці не можуть нормально пересуватися тротуарами. Про це чоловік скаржився обласному керівництву під час «гарячої лінії» минулого тижня.

«Торгівля продовольчими товарами розтягнулася по вулиці Кам'янецькій, від будинку №80, до будинку №84. Тамтешні жителі квартир потерпають від постійної метушні під будинками, - розповідає Антон Анатолійович. - Алеї забиті людьми, немає як вільно пройти. Розводиться страшна антисанітарія в центрі міста. Після торговців залишаються купи сміття, а прибирають їх аж наступного ранку».

Влада і закон

Голова Хмельницької ОДА Михайло Загородний пообіцяв вивчити ситуацію, але зазначив, що привіз продуктів із села – це можливість містянам купувати домашню продукцію за прийнятними цінами.
«Якщо люди хочуть торгувати, то їм треба надати нормальні місця. Підвіз продуктів з села для міського населення дає можливість купити дешевші і, можливо, якісніші продукти. Але тут стоїть питання антисанітарії. Вирішити цю ситуацію буде доручено комунальникам і керівництву ринків, - зазначив голова ОДА. – Я б хотів, щоб ми розуміли один одного. Зараз в селі не просто виживати. Люди, що там продають, не з проста приїхали до Хмельницького торгувати продуктами, які вони виростили. Тому насамперед треба поважати один одного».

Представники ж міської влади стоять на своєму: поруч є ринок «Ранковий».

 


«Сьогодні на ринку ми можемо розмістити триста чоловік. Якщо потрібно буде створити додаткові місця, в нас є майданчик, де можна облаштувати прилавки, – кажу заступник начальника управління торгівлі міста Хмельницького Олександр Луков. – На ринку є спеціально обладнані місця для торгівлі, але зараз вони пустують. Хоча метр прилавку в день коштує 3.20 грн. Крім «Ранкового» ринку, торгові точки є й в багатьох інших районах міста: на ринках «Дубово», в мікрорайоні Гречани, на вулиці Гастелло, біля «Заготзерно», на ринку «Кооператор».


Цього року за торгівлю у невстановленому місці складено 15 адміністративних протоколів. Відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення за торгівлю у невстановлених місцях передбачений штраф у розмірі від одного до семи неоподаткованих мінімумів громадян, а це 17-119 гривень. Стосовно продажу промислових товарів, то на продавців можуть накласти штраф від шести до 15 неоподаткованих мінімумів, тобто 102-255 гривень з конфіскацією предметів торгівлі. Але як вважає начальник сектору дільничних інспекторів міліції Хмельницького МВ УМВС України в Хмельницькій області Петро Власюк, людям простіше заплатити 17 гривень і здійснювати далі торгівлю, ніж шукати собі інше місце.

До речі, під час рейду непоміченими правоохоронцями залишилися продавці підсніжників і пролісків, які внесено до Червоної книги України. А за їхній продаж на порушників може очікувати штраф в сумі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією рослин (тобто від 340 до 510 гривень).

Даша ПАСТЕРНАК.

 


.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую