ye-logo.v1.2

Красилівчанин Василь Пастощук вирощує 32-кілограмових індиків та 10-кілограмових курей

Суспільство 36801
Фото: автора

Перепілки, кури, качки, індики... Практично усіх представників свійської птиці вирощує на своєму фермерському господарстві родина птахівника.

Працюють усією сім’єю. Глава сімейства Василь Петрович залучив до птахівництва дружину, матір, сина та двох доньок. Чоловік почав займатися птахівництвом в 2005 році, тому й назвав свою ферму «Фараон-05». За ці роки вирощував як звичайних пернатих, так і «екзотику» — фазанів та декоративних курочок. Каже, що секрет його успіху в декількох складових. Фермер вивів для себе нехитру формулу: для того, щоб птиця «велася», їй слід забезпечити чисте сухе повітря, оптимальну температуру, якісний корм і чистоту.

Не варто заощаджувати на комбікормі для перепілок
«Починав я з перепілок — «японців» та «манчжурів». Згодом придбав «альбіносів» (білих м’ясних) та «англійських смокінгових», — розповідає Василь Пастощук. — Є перепілки, яких рекомендується тримати на м’ясо, а є спеціальні породи, які добре несуться. Тому важливо визначитися, для чого саме ви плануєте тримати птицю. Адже «м’ясні» перепілки крупніші, й корму вони споживатимуть більше, а яйця нестимуть практично стандартного розміру. До прикладу, коли я лише починав, перепілочка важила 100-150 г і споживала кормів 30-35 г на день. Нині ж є породи перепелів, вага яких сягає 400-500 г. Відповідно кормів їм потрібно близько 40-45 г на день. М’ясні породи — це, передусім, білі «альбіноси». Для яєць же найкраще тримати «японців». За правильного догляду вже на 35-40 день вони починають активно нестися». За словами Василя Петровича, для того, щоб утримувати перепелів, не потрібно знати якихось особливих премудрощів. Для цих пернатих передусім важливі освітлення, тепло і хороший комбікорм. Останній повинен бути екологічно чистим. «Я використовую суміш кукурудзи, ячменю, пшениці, сої, соняшникового шроту, олії і сухої яловичої крові (в ній 92% протеїну, що дуже важливо для «несучок»), — каже птахівник. — До речі, корм для м’ясних порід перепелів та яйценосних відрізняється за своїм складом. Тому слід уважно читати, що написано на мішку з комбікормом. Дуже часто люди купують корми для бройлерів та починають ними годувати маленьку птицю, а потім скаржаться, що вона не росте. Але це цілком логічно. Не варто економити, адже в спецкормах для перепілок міститься пліснява, цвілі, дріжджі тощо. Саме вони й стимулюють травну систему птиці. Від харчування дуже багато залежить. Можна підгодовувати пернатих зерновими — кукурудзою, ячменем, пшеницею, але взагалі відмовлятися від комбікорму не рекомендується».

«Півник породи «Іза» завжди білий, а курочка – червоненька»
Фермер не тримає перепілок протягом року. В грудні-січні він їх повністю вирубує, а з весни починає займатися курчатами, каченятами та індичатами. Каже, що перепілки взимку починають погано нестися і тримати їх стає нерентабельним. Загалом активно нести яйця ці маленькі пташечки можуть близько семи місяців, потім яйценосність поступово спадає. «Передусім займаюся бройлерами «Рос-308» та «Коп-500», — розповідає Василь Петрович. — Останнім часом з’являються нові породи, такі як «Коп-700» та «Коп-750». Вони ростуть ще більшими. Якщо «роси» в домашніх умовах сягають 5-6 кг, то «Коп-700» — 8-10 кг. Їх активно вирощують нині в Європі, але наші птахівники поки-що погано вивчили особливості цих бройлерів. На жаль, вони ще дуже дорогі. Гарно зарекомендували себе і кури угорських порід «Ребро», «Майстер», «Іспанка», «Триколор» та «Майстер Греймар». Це все м’ясо-яєчна птиця, і для населення вона підходить якнайкраще — несеться дуже гарно та й сама курочка виростає в межах 3-4 кг. Ще краще для яєць тримати курей з професійних ферм порід «Айсік», «Тетра» та «Іза». Але вони мають малу вагу — лише 1-1,5 кг. В останніх, до речі, дуже цікава генетика — півники в них завжди білі, курочки ж червоненькі».

Курчатка звикли "резервувати" собі місця біля їжі та води.

«Для підстилки в жодному разі не використовуйте ганчірки!»
«Багато птахівників-початківців припускаються однієї й тієї ж помилки, — каже птахівник. — Вони приділяють недостатньо уваги території. А між тим, площа розсаджування птиці неабияк важлива. В селах люди як звикли робити? Зазвичай вони беруть «банановий» ящик 50х60 см та розміщують у ньому 10-15 бройлерів, аргументуючи це тим, що курчаткам гуртом тепліше. В ідеалі ж на бройлера має бути розраховано 1-1,5 кв. м. Також важливо забезпечити птиці хорошу підстилку. Підійде солома, тирса, полова тощо. Тільки не ганчірка! Це прямий шлях до коксодіозу. Слід забезпечити і оптимальний обігрів, адже клімат відіграє також велику роль. Дуже уважно спостерігайте за поведінкою бройлерів, особливо у перші дні їхнього життя. Якщо побачили, що курчатка розбігаються по кутках, значить їм спекотно і варто підняти лампочку вище, якщо ж навпаки — туляться одне до одного — холодно. Найоптимальніша температура для бройлерів +20-25ºС. Вони як малі діти — люблять, щоб було тепло». Василь Петрович запевняє, що в більшості випадків для того, аби курчата були здоровими, їм взагалі не потрібно давати жодних ліків. Достатньо лише забезпечити гарні технічні умови. «Стежте, щоб в кліточках була достатня кількість поїлок та годівничок. Тому, що бройлер має натуру «наївся-напився-вмостився», — каже чоловік. — Тобто, курчатка звикли «резервувати» собі місця біля їжі та води. А коли декілька пташечок повмощуються біля поїлок-годівничок, інші вже не будуть мати до них доступу. Сильніші будуть їсти більше і краще, така собі «куряча дідівщина», якої можна уникнути. Що ж до води, то вона має бути сира та кімнатної температури».

В ідеалі на одного бройлера має бути розраховано 1-1,5 кв. м площі.

Індикам слід регулярно додавати в корм пісок
«Я розводжу качок бройлерних та мулардів. Бройлерна качка виростає до 3 кг, чиста тушка 2,2-2,4 кг. Муларди ж хоча й удвічі дорожчі (якщо бройлерна качка нині коштує 15 гривень, то мулард 30), проте це м’ясна птиця, яка практично не містить жиру, — запевняє пан Василь. — Така качка стабільно виростає до 6 кг, чиста ж тушка важить близько 4 кг. Європа її вивела для печінки (фуагра).

Качки муларди стабільно ростуть до 6 кг.

Індичат також купую з Угорщини. Ця птиця перевершує всіх, адже росте до 28-32 кг. І не так вже вони й багато їдять. Головне — годувати індичат правильно: давати комбікорм слід близько двох місяців. За цей час птиця набирає вагу до 5-6 кг. Потім уже можна переводити на свої, «домашні» харчі — кашу, запарену дерть, кропиву тощо. Слід регулярно додавати в годівниці пісок, щоб індики отримували мінерали (близько 10% кормів), та щоб у них не забивався травний тракт».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую