ye-logo.v1.2

Хмельницькі підприємці: податкові реформи вбивають малий бізнес

Економіка 2478
Податкові зміни введені за останній час є неприйнятні для малого бізнесу.
Податкові зміни введені за останній час є неприйнятні для малого бізнесу.. Фото: Даша Пастернак

У першому кварталі 2015 року до зведеного бюджету надійшло близько 910 мільйонів гривень.

Більше половини цих надходжень забезпечили підприємці малого і середнього бізнесу, які сьогодні дають роботу 185 тисячам хмельничан.
Підприємці разом з владою обговорили основні проблеми, які існують у сфері бізнесу під час засідання регіональної ради підприємців Хмельницької області. Зокрема, підприємці незадоволені змінами по єдиному соціальному внеску, обов'язковим застосуванням касових апаратів підприємцями другої і третьої груп і встановленням ставок податку на нерухоме майно.
За словами першого заступника голови регіональної ради підприємців Наталії Потапової, податкові зміни введені за останній час є неприйнятні для малого бізнесу.

“Хоча зміни єдиного соціального податку створені з метою виведення підприємців з тіні, насправді легалізації бізнесу вони не посприяють, - вважає Наталія Василівна. - Сьогодні багато малих підприємців, сплачуючи лише ЄСВ закриваються. Робочі місця скорочуються. Щоб це зупинити, нам треба знизити єдиний соціальний внесок з 37% до 18%”.
Водночас т. в. о. начальника Державної фіскальної служби Мар'ян Зеленецький роз'яснював регіональній раді, що умови щодо застосування понижуючого коефіцієнта змінені з метою залучення більшої кількості платників ЄСВ та збільшення офіційного рівня заробітної плати. “Зміни у правилах використання зниженої ставки єдиного внеску створили можливість залучити платників до пільгового режиму оподаткування єдиного соціального внеску, - повідомляє Мар'ян Зеленецький. - Понижуючий коефіцієнт дає можливість легально виплачувати зарплату, при цьому витрачати стільки ж коштів, як і при видачі зарплати у “конверті”.
Ще одна проблема, з якою незабаром зіткнуться підприємці — застосування реєстраторів розрахункових операцій. Сьогодні бізнесмени наголошують на тому, що вони зовсім не готові до придбання касових апаратів.

“Ми будемо використовувати касові апарати 90-тих років. Їхній виробник повідомив, що вартість одного апарату — тисяча гривень, але продавати їх будуть за ціною сім тисяч. Касовий апарат зі всіма функціями коштуватиме 20 тисяч, - зазначає підприємець Наталія. - Кожен закон має бути розумним, а щодо застосування касових апаратів багато моментів не враховано. Найбільше від цього постраждає малий бізнес”.
Підприємці не відмовляться від касових апаратів, але хочуть мати можливість вибрати апарат новітніх технологій і європейського зразка.

Михайло Загородний: Маємо об'єднати зусилля, щоб сприяти розвитку бізнесу

“Бізнес може та повинен впливати на покращення економічної ситуації в області через збереження і створення робочих місць, виробництво конкурентоспроможної продукції, наповнення внутрішнього ринку якісними товарами, формування гідного експортного потенціалу, - розповідає губернатор Хмельницької ОДА Михайло Загородний. - Тому сьогодні важливо об'єднати наші зусилля для вирішення проблем, які стримують ведення бізнесу. Ми маємо напрацювати спільні регіональні програми з бізнесом, щоб розвивати бізнес-клімат області, залучати внутрішні і зовнішні інвестиції”.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую