ye-logo.v1.2

Створення антикорупційних органів у Хмельницькому має контролювати громадськість

Суспільство 2376
 “У 2016 році вже можна очікувати реальної боротьби з корупцією”, - зауважив Сергій Гула.
“У 2016 році вже можна очікувати реальної боротьби з корупцією”, - зауважив Сергій Гула.. Фото: автора

Хмельничан закликають відмовитись від хабарів і почати боротися з корупцією.

Щоб обговорити створення системи органів з протидії та попередження корупції, сьогодні, 22 квітня, у Хмельницькому зібрались представники влади, громадські діячі, підприємці, експерти. За словами голови громадського руху “Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів!” Сергія Гули, корупція є головним чинником, що стримує нормальний розвиток України. Проте із прийняттям антикорупційних законів, наша країна отримала унікальну можливість по-справжньому боротись із хабарництвом. Та чи будуть реальні зміни у суспільстві, залежить від кожного громадянина, який на особистому і професійному рівні має відмовитись від корупції.

“Очікуємо, що новостворене антикорупційне бюро реально працювати буде вже десь у вересні. Це орган, який дійсно покликаний побороти корупцію у вищих ешелонах влади: серед міністрів, прокурорів, суддів, депутатів тощо. Раніше в країні такого не було, - говорить Сергій Гула. - Та держава на цьому не зупинилась: 26 квітня уводиться в дію Закон України “Про запобігання корупції”, яким передбачено створення Національного агентства з питань запобігання корупції.”

Як підкреслює експерт, цим законом передбачено декларування і оприлюднення доходів усіх державних чиновників і осіб, які виконують функції місцевого самоврядування.

“У 2016 році декларації онлайн зможе побачити кожен, хто цього забажає. Окремим пунктом у Законі передбачено моніторинг способу життя — громадянин може побачити, крім зарплатні чиновника, як він живе, як відпочиває, та зіставити витрати і доходи”, - каже Сергій Гула.

За його словами, раніше боротьба з корупцією була скоріш бутафорією. Тепер же до реальних дій дозріла і держава, і громадськість, яка вийшла на Майдан.

“Під час національної кампанії з аудиту стилю життя високопосадовців “Декларації без декорацій” громадські активісти з усієї країни виявили, що спосіб життя чиновників зовсім не відповідає статкам, які вони задекларували. Це не повинно повторитися. Крім нових законів, які забезпечать фінансовий контроль і посилення відповідальності за брехню в деклараціях, мають відбутися зміни у суспільстві”, - зауважує Анатолій Стоян, координатор національної моніторингової кампанії “Декларації без декорацій” ГО "Transparency International Ukraine".

“Я цілком погоджуюсь, що якщо людина вже стала посадовцем, то має бути відкритою. Не треба боятися показувати, за який рахунок ти живеш, які в тебе доходи. Якщо якійсь статки приховуються, обов’язково має бути покарання, - додає заступник голови-керівник апарату Хмельницької ОДА Леся Стебло . - Трохи запізно ми взялися за такі речі, треба було це робити, відколи Україна стала незалежною. Кожен має починати з себе: ми нарікаємо, що країна загрузла в корупції, а самі продовжуємо давати хабарі.”

Схожі заходи з публічного обговорення створення антикорупційних органів в Україні, які проходять за підтримки представництва Фонду Фрідріха Науманна, відбулися уже в Тернополі, Чернівцях, Черкасах, Запоріжжі та інших містах. Як зазначають організатори, громадськість повинна контролювати реалізацію антикорупційних законів, а влада — боятися брехати.

Нагадаємо, раніше у Хмельницькому за круглим столом вже вирішували, давати хабарі, чи не давати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую