ye-logo.v1.2

Хмельничан запрошують на цвітіння трав до «Асканії-Нової» (ФОТО)

Туризм 11970
Під час цвітіння ковили степ стає сріблястим
Під час цвітіння ковили степ стає сріблястим . Фото: автора та inspired.com.ua

У травні-червні завдяки цвітінню ковили заповідник перетворюється на сріблясте поле.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» розташовується у Чаплинському районі Херсонської області біля однойменного селища. Це унікальне місце, де можна спостерігати за дикою природою та ненав‘язливим втручанням у неї людини. На величезній площі, понад 33 тисячі гектарів, розташовуються цілинні степи, яких ніколи не торкався плуг, а також дендрологічний та зоологічний парки, створені людьми. Унікальні ландшафти поєднують природну і штучну екосистеми, які переходять одна в одну. Тут можна побачити рідкісні зразки флори і фауни, які перебувають під загрозою зникнення.

Старий і новий парки
«Наш дендропарк – найбільший ландшафтний зрошувальний парк в Україні. Він створений у посушливому степу, який не придатний для вирощування дерев. А ви можете побачити стільки видів дерев і чагарників, - розповідає директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко, який живе цією справою ось уже 20 років. - Парк можна поділити на старий, який висаджувався понад 120 років тому, і новий, закладений в середині минулого століття, який логічно продовжує перший».

Віктор Гавриленко опікується заповідником 20 років.

Для науковців особливу цінність мають так звані колекційні ділянки, де зібраний основний генофонд деревних рослин парку (це понад 750 видів!).

Частина заповідника - дендрологічний парк.

Улюблене місце туристів на території парку – штучний грот, у якому знімали епізод радянського фільму «Діти капітана Гранта» за Жулем Верном.

Цей грот "знімався" у кіно.

Можна тут побачити і історичні будівлі, зокрема, відновлену садибу засновника заповідника Фрідріха Фальц-Фейна. Російський німець, син місцевого поміщика, Фрідріх з дитинства захоплювався природою. Коли йому було 17 років, батько виділив йому вісім десятин землі під вольєр, де він тримав кілька степових тварин, а у 1898 році він створив ботанічний сад та зоопарк.

Пам‘ятник засновнику заповідника.

Зупиняючись біля фонтану із старовинною статуєю, екскурсоводи розповідають романтичну легенду про Фрідріха Фальц-Фейна: «Молодий Фальц-Фейн закохався у просту місцеву дівчину Серафиму, яка працювала покоївкою у садибі. Однак вона загинула. Поміщик дуже сумував за нею, так ніколи і не одружився. Під час подорожі Італією він побачив статую, дуже схожу на неї, і купив її. Вона досі прикрашає територію «Асканії-Нової».

Про скульптуру дівчини з глечиком екскурсоводи розповідають легенду.

У зоопарку майже як на волі
Не меншу цікавість як для науковців, так і для туристів, має місцевий зоопарк. Від інших він відрізняється особливістю утримування птахів і тварин. Тут не побачиш у тісній клітці замучених тварин, з яких вилазить шерсть. Вони живуть на волі та у напіввільних умовах, на великих штучних водоймах і пасовиськах. І господарями тут є не люди, а павичі, які вільно блукають територією зоопарку і часто супроводжують екскурсійні групи.

Золотий фазан.

Колекція тварин зоопарку налічує понад чотири з половиною тисячі особин (116 видів і підвидів копитних і птахів). Тут можна побачити рідкісні види фауни: гвинторогий козел, кінь Пржевальського, зебра Геві, сайгак, туркменський кулан.

Чорні лебеді.

Понад 70% видів тварин постійно розмножуються, їхній приплод поповнив не один зоопарк України та інших країн.

Тварини живуть у напіввільних умовах.

Туристу на замітку
Заповідник «Асканія-Нова» можна відвідувати як індивідуально, так і у супроводі гіда. Тут можна замовити різні види екскурсій: «У лісову казку» (огляд дендропарку, підйом на курган, з якого добре проглядається заповідний степ), «У світі тварин» (огляд зоопарку), «Ландшафти дендропарку» (екскурсія у кінному екіпажі) та інші.

Заповідник працює щодня, без вихідних та перерви. Вартість вхідного квитка для дорослих – 25 грн., дітей – 15 грн., у супроводі екскурсовода – 20-50 грн. (залежно від виду екскурсії).

Адреса заповідника: Херсонська область, Чаплинський район, смт. Асканія-Нова, вул. Фрунзе, 13. Тел. для довідок: (05538)6-12-86, 6-12-32.

Офіційний сайт заповідника: askania-nova-zapovidnik.gov.ua.

Як дістатися із Хмельницького

До Херсону потягами (обидва відправляються із нашого міста по непарних числах місяця):

№ 132 «Хмельницький-Херсон» (відправлення о 18.22, прибуття о 6.52)

№ 110 «Львів-Херсон» (відправлення о 19.14, прибуття о 9.58).

Із Херсона до Асканії-Нової автобуси відходять о 8.35, 11.35, 15.55. 17.00.

Ліричний відступ
Екскурсійний сезон в «Асканії-Новій» розпочинається 1 квітня. Та фантастично красивими заповідні території стають у травні-червні, коли цвіте трава ковила, перетворюючи степ на сріблясте море. Тоді ж квітне бузок та інші рослини, тварини і птахи стають жвавими після зими, а розкішні смарагдово-ультрамаринові павичі розпускають хвости.

Павичі вільно гуляють територією зоопарку і пристають до туристів.

Щоб ознайомитися з усіма місцевими цікавинками, працівники заповідника радять приїздити до «Асканії-Нової» на декілька днів. Та навіть якщо маєте лише кілька вільних годин, приділіть їх неквапливій прогулянці. Якщо ви і не дізнаєтеся про усі особливості та найцікавіші моменти заповідника, зате поринете у світ природної краси і, цілком можливо, відчуєте ті часи, коли людина була з природою єдиним цілим.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую