ye-logo.v1.2

У Хмельницькому поляки навчали надзвичайників рятувати життя

Суспільство 2713
Польські рятувальники приїхали поділитися досвідом.
Польські рятувальники приїхали поділитися досвідом.. Фото: автора

Іноземці поділилися досвідом, як попереджати надзвичайні ситуації та вчасно реагувати на них.

До Хмельницького сьогодні, 28 квітня, завітала делегація польських рятувальників і очільників громад деяких міст, аби взяти участь у І Міжнародній конференції з обговорення розвитку системи пожежної та техногенної безпеки в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи. Як відзначають в обласній Державній службі з надзвичайних ситуацій, співпраця із сусідньою державою дозволить ефективно організувати діяльність надзвичайників Хмельниччини в умовах децентралізації.

«Із реформою місцевого самоврядування змінюватиметься і система реагування, впроваджуватимуться європейські стандарти. Щоб бути готовими до таких стандартів, наші працівники побували на різноманітних курсах у Польщі, де опанували і систему підготовки кадрів, і систему реагування на НС, - розповів начальник головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області Борис Болібрух. – У поляків уже десять років роботи у форматі реформованого самоврядування. Наші колеги поділилися досвідом і розповіли, як надати допомогу людям.»

За словами головного надзвичайника області, у Польщі людина може отримати допомогу у разі пожежі у будь-якій точці країни до 15 хвилин. У нас же - за 30-40 хвилин. Щоб мати такий час, як у них, потрібно збільшити кількість пожежних частин, а це все кошти, яких у бюджеті немає.

Головний надзвичайник області Борис Болібрух впевнений, що українські рятувальники теж мають досвід, яким можна поділитися.

«У Польщі створені спеціальні добровольчі органи пожежної допомоги. Для цього започатковано навчання дітей, які потім стають пожежниками-добровольцями. На пожежу вони направляються, інколи навіть покидаючи своє місце роботи. А таким добровольцем може бути і очільник міста, і староста. Добровольцями там стали 700 тисяч поляків, тоді як працівників Державної пожежної охорони є 30 тисяч», - зауважив Борис Болібрух.

Поляки чітко визначили засади добровільної пожежної охорони: добровольцем там може бути людина, віком від 18 до 60 років, спеціально навчена, яка вміє надавати медичну допомогу. За кожен виїзд за викликом таким непрофесійним пожежникам виплачують грошову компенсацію.

До Хмельницького приїхало 16 представників пожежної охорони і очільників громад із Польщі.

«Ми маємо свої навчальні центри, в яких передаємо знання майбутнім пожежникам. Навчання для дітей у нас проводять органи Державної служби пожежної охорони. Робота добровольцям-пожежникам оплачується лише у разі виїзду на надзвичайну ситуацію. Рівень грошової нагороди за одну годину визначає місцева громада», - пояснив Богуслав Чєлєбонк, заступник коменданта Державної служби пожежної охорони Глоголівського Повіту.

Хмельниччна планує перейняти досвід Польщі із створення добровільної пожежної охорони. До прикладу, так вже зробила Віньковецька громада, яка об’єдналась, для того, щоб разом боротися з вогнем. Та поки бригади із добровольців-пожежників в області не сформовані, Хмельницький і Кам’янець-Подільський збираються підписати Меморандум про співпрацю з польськими містами-побратимами. Завдяки йому пожежники Хмельниччини зможуть отримати від колег із сусідньої країни спеціальну техніку безкоштовно, а наші рятувальники ділитимуться досвідом у системі навчань та проведенні розмінування.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую