ye-logo.v1.2

Сергій Жадан порадив хмельничанам, як жити в умовах війни

Культура 2706

Хмельницький став 21 містом, яке письменник відвідав у рамках всеукраїнського туру.

Класик сучасної української літератури Сергій Жадан у рамках проекту «Війна та культура: діалог ворогів?» приїхав сьогодні, 29 квітня, до Хмельницького із своєю новою книгою “Життя Марії”. Обласний центр став 21 містом із 33-х, які має відвідати письменник під час всеукраїнського туру, організованого президентом літературної корпорації «MERIDIAN CZERNOWITZ» Святославом Померанцевим за підтримки міжнародного фонду Відродження. Як слід роздивитися місто Жадан поки не встиг, проте відзначив, що Хмельницький «зелений і з великою рікою». За його словами, місто, в якому є річка, має особливий характер. Із хмельничанами письменник поділився роздумами про війну, культуру, країну і літературу.

Як вважає Сергій Жадан, немає об’єктивних причин для того, щоб розпочалася війна. Її нам нав’язали, використавши відсутність діалогу і розуміння між мешканцями країни.

«Війна безперечно на нас усіх впливає, навіть попри те, що на Західній Україні вона не настільки явна і помітна. Всюди натикаєшся на військових: на будь-якому вокзалі, у всіх містах, на всіх вулицях. І розумієш, що це не якийсь локальний конфлікт, який стосується сходу України, а що це та ситуація, в яку ми всі втягнуті, і вийти з якої зможемо лише разом. Українці втомилися, але готові і далі відстоювати свої переконання, правду і принципи, - сказав письменник. - Дуже важливо сьогодні усім триматися разом, підтримувати один одного, не впадати в депресію. Головне пам’ятати, що є багато людей, яким потрібна допомога і допомагати.»

Під часу туру українськими містами, за словами письменника, він намагається не стільки говорити, скільки слухати, щоб відчути повітря, відчути настрої суспільства та пульс країни, аби зрозуміти, що з нами всіма відбувається. Презентуючи збірку «Життя Марії», він відзначив, що переклади поезій Чеслава Мілоша з’явилися там не випадково, адже вони дуже актуальні для українського читача. Усього книжка містить 80 текстів: 60 віршів самого автора і 20 перекладів.

Як розповідає Сергій Жадан, відвідавши різні міста України, він помітив, що настрої людей там відрізняються. Своєрідним індикатором суспільних тенденцій він називає навіть кількість прапорів: в одних містах їх більше, в інших менше.

Враження від презентацій в кожному місті, а також дискусії й теми, що виникали, Сергій Жадан описує у колонці на сайті «Українська правда. Життя», тож відгук про Хмельницький очевидно незабаром також з’явиться.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую