ye-logo.v1.2

Столичні експерти презентували хмельницьким активістам «Дорожню карту реформ»

Суспільство 1912

У Хмельницькому експерти громадської ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ» розповіли як треба боротися з корупцією, як економити завдяки енергозбереженню та що треба змінити в податковій системі.

Учасники організації розробили покроковий план впровадження реформ у 18 найважливіших галузях. Кожен з цих кроків підкріплений відповідним законопроектом. Протягом одного року існування Реанімаційного Пакету Реформ парламент вже ухвалив 41 закон, які розробили експерти й активісти ініціативи.
За словами одного з експертів організації Олексія Хмари, розроблена ними реформа антикорупційного законодавства вже почала частково діяти. Наразі створено Антикорупційне бюро і призначено його очільника. На новостворене бюро буде покладено обов’язок карати усіх без виключення корупціонерів, передусім високопосадовців. Також з 26 квітня цього року почав діяти базовий антикорупційний закон.
«Ми домоглися того, що тепер українці можуть вільно побачити кому належить та чи інша нерухомість. Реєстр нерухомості відкрито, тепер основним завданням стало його наповнення, – розповідає активіст. – Ми одна з найбільших бюрократичних контор Європи. Щоб бюрократія не пожирала сама себе, ми домоглися, аби електронне урядування було не лише на папері. Тепер працюємо над виведенням в Інтернет базових адміністративних послуг».
Експерти повідомляють, що через рік вони планують запустити електронну систему декларацій і розробити єдиний портал публічних коштів. Щодо енергетичної галузі, то експерт Андрій Зінченко заявив, що єдиний вихід зекономити на газові – енергозбереження.

Андрій Зінченко: на сьогодні реальних кроків у реформуванні енергетичної галузі вкрай мало


«Як сказав американський підприємець Уорен Бакот: якщо ви опинилися в ямі – перестаньте копати. Коли ми вимагаємо дешевої електроенергії – ми копаємо. Зараз високі тарифи неминучі та виправдані. Низькі ціни на газ стали однією з причин обвалу гривні цієї зими, оскільки її друкували, щоб оплатити борги. Щоб платити менше за газ, треба навчитися економити, – говорить експерт групи енергетичної реформи. – Наприклад, для німців нормально обігрівати лише одну кімнату в будинку. Нам теж треба до цього звикати. Від держави ж споживачі мають вимагати перш за все не низькі тарифи, а утеплення їхніх будинків і під’їздів та самостійно встановлювати лічильники».
Пакет податкової реформи громадської ініціативи поки що на стадії розробки. Експерти вважають: податкова реформа має бути прозорою, економічно справедливою з мінімальними затратами часу на їх розрахунок і сплату.
Експерт групи з податкової реформи Ілля Несходовський зазначив, що необхідно змінювати повністю всю податкову систему. «Податкова служба має стати сервісною. Наприклад, щоб вони перед закінченням строку телефонували і нагадували громадянам про подання декларації», – поділився експерт.
Також Ілля Несходовський наголосив, що система оподаткування має бути різною для різних категорій платників податків. Реформа податкової системи повинна забезпечити повноцінне впровадження електронних сервісів для платників податків, які мають забезпечити в режимі онлайн отримання інформації про дати сплати та звітності податків, необхідності декларування, контролювати свої платежі, своєчасно отримувати податкові консультації тощо.
«Реанімаційний пакет реформ» – громадська позапартійна ініціатива громадських активістів, експертів та журналістів, що об’єднались для пришвидшення реформування країни. До групи входять експерти понад 70 громадських організацій, асоціацій та аналітичних центрів. Загалом нараховується 300 учасників ініціативи, які працюють у 25 робочих групах.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую