ye-logo.v1.2

На Хмельницькому протезному підприємстві бійців АТО заново вчать ходити

Суспільство 2445
Бійці АТО проходять на підприємстві реабілітацію
Бійці АТО проходять на підприємстві реабілітацію. Фото: автора

Нині там отримують допомогу троє захисників.

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство є єдиним в Україні стаціонаром у соціальній системі захисту населення, який має напрямок реабілітації. Тут не тільки ставлять протези, а й надають комплексну допомогу. Для цього в закладі є висококваліфіковані фахівці у сфері протезування, ортезування, виготовлення ортопедичного взуття, виробів медичного призначення, а також лікар-ортопед, лікар-травматолог, реабілітаолог, психолог, інструктор ЛФК. Стаціонар функціонує на підприємстві з 2009 року, з того часу тут пройшли реабілітацію більше тисячі інвалідів, яких забезпечено протезно-ортопедичними виробами.

«Людей, які мають потребу в протезуванні чи ортезуванні, ми відслідковуємо в госпіталях. Нині в Хмельницькому чи Вінниці, якщо є у шпиталях важкопоранені, ми намагаємося через волонтерів донести до них інформацію про те, які послуги вони можуть отримати на підприємстві. Люди приїжджають до нас з усього західного регіону», - зазначив директор Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Ігор Ліщук.

Підприємство за рахунок державних коштів протезно-ортопедичними виробами забезпечує інвалідів, дітей-інвалідів та осіб з особливими потребами. Нині у закладі проходять реабілітацію кілька учасників АТО.

Протези виготовляють індивідуально для кожного пацієнта, тому вони унікальні.

«З початку проведення антитерористичної операції у нас було ортезовано троє бійців з 8 окремого полку спеціального призначення. Зараз у закладі проходить лікування троє учасників АТО: з Києва, Вінниці і Новоград-Волинського. З ними працюють і наші психологи. Ми показуємо, що все ще можна виправити і частину втрачених функцій організму можна повернути, - говорить Ігор Ліщук. – Я думаю, якщо ці люди роблять такі подвиги в ім’я України, вони і ходити навчаться.»

Два тижні у закладі перебуває військовослужбовець 28-ї механізованої бригади Олег Кравець. Чоловік виконував завдання з розвідки під час так званого перемир’я і отримав поранення. Тепер йому мають встановити протез ноги.

«Маючи досвід, у бойових діях не потрапляєш у такі безглузді ситуації. Але під час перемир’я військова тактика просто не працює. Їм можна все, а нам не можна нічого. Є наказ, є присяга, - каже боєць. – Поранення я отримав на Донеччині біля шахти Абакумова. Життя рятували у Дніпропетровську, там робили операцію. Сюди потрапив із Вінниці.»

Боєць отримав травму під час перемир'я.

Старший сержант 30-ї окремої механізованої бригади Олег Федорчук родом із Новограда-Волинського. Йому, командиру бойової машини, внаслідок вибуху відірвало ногу. У Хмельницькому його навчать ходити з протезом.

«Про це підприємство мені розказали волонтери. Я тут з початку квітня. Під час антитерористичної операції брав участь у важких боях, з яких повертався живим і неушкодженим, а сталося так, що підірвався на міні під час перемир’я», - розповідає Олег Федорчук.

Як зазначила начальник департаменту соціального захисту населення Світлана Лукомська, немає потреби лікуватися в закордонних медзакладах: протези у Хмельницькому роблять не гірші, ніж за кордоном, а вдома – і стіни лікують.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую